Početna Najave Film Dara iz Jasenovca se prikazuje 5. maja u Nici

Film Dara iz Jasenovca se prikazuje 5. maja u Nici

Gost Jelena Buhać Radojičić, žena po čijoj životnoj priči je snimljen film

U petak 5. maja će se i u Nici na Azurnoj obali održati projekcija dokumentarnog filma Dara iz Jasenovca. Film će biti prikazan u bioskopu Žan Pol Belmondo sa početkom u 20 časova, na trgu Garibaldi. Nakon  prikazivanja filma prisutni će moći čuju i priču 88-godišnje Jelene Buhać Radojičić, po kojoj je i snimljen film Dara iz Jasenovca i koja je preživela strahote toga logora. Ona stiže iz Srbije, da sa pristanima podeli svoju životnu priču.

Sva mesta su popunjenja i više od polovine prisutnih biće Francuzi. Među njima po prvi put biće i predstavnik Jad Vašema *- Danijel Vancier. Na projekciji filma biće i predstavnici Jermena sa Azurne Obale. „Više od pola sale će biti Francuzi i predstavnici drugih nacija. Cilj ove projekcije je da upoznamo nove generacije šta se Srbima dešavalo u Drugom svetskom ratu, odnosno u Jasenovcu”, istakao je Vladan Radovanović, predsednik Francusko srpske kulturno zajednice u Nici.

*Jad Vašem je Memorijalna ustanova za žrtve i heroje holokausta i zvanični memorijalni centar za jevrejske žrtve holokausta u Izraelu. Nalazi se na Brdu sećanja (Har Hazikaron) u Jerusalimu. Osnovna namena muzeja je dokumentovanje stradanja 6 miliona Jevreja tokom holokausta koji se desio tokom Drugog svetskog rata.