Početna Informacije U Sloveniji obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta

U Sloveniji obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta

U Republici Sloveniji po prvi put je obeležen 22. april – nacionalni Dan sećanja Republike Srbije na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu. Dan sećanja obeležen je premijerom igranog filma pod naslovom ,,Dara iz Jasenovca”, u Mariboru. Organizatori su bili Savez Srba Slovenije u saradnji sa Srpsko kulturnim društvom Maribor.

Svim prisutnima u sali bioskopa Cineplexx obratili su se Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije, Andrija Jorgić, direktor kompanije Borba i Lena Grgurevič, poslanik u Skupštini Slovenije i predsedavajuća grupe prijateljstva Srbije u Slovenije u slovenačkom parlamentu.

Ovoj manifestaciji prisustvovali su i jerej Goran Šljivić starešina Crkve SPC u Celju, direktor Sinagoge u Mariboru Boris Hajdinjak, predsednik Saveza Roma Slovenije Jožek Horvat Muc, direktor Muzeja NOB Simona Tripkovič, predstavnik Centra za odgovorne medije iz Beograda Marko Matić, predstavnici boračkih organizacija NOB iz Slovenije, predstavnici srpskih društava iz Slovenije i brojni drugi.


Foto: Savez Srba Slovenije

Podsećajući na brojne, nevine žrtve Holokausta istaknuto je da one (žrtve) ne smeju zaboraviti i da je važno da se svake godine, gde god se Srbi nalaze obeleži Dan sećanja RS na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu.

„Izuzetno nas raduje što smo u ovolikom broju, zajedno sa predstavnicima romske i jevrejske zajednice u Sloveniji, ali i predstavnicima SPC i brojnih članova srpskih društava u Sloveniji obeležili ovaj važan Dan, i poslali poruku da ćemo zajednički čuvati sećanje na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma. Ne smemo zaboraviti žrtvu koju su naši narodi dali u Jasenovcu, Donjoj Gradini i brojnim drugim logorima”, istaknuto je u Savezu Srba Slovenije.