Početna In Memoriam Osmoro dece i čuvar ubijeni u pucnjavi u školi u Beogradu. Trodnevna...

Osmoro dece i čuvar ubijeni u pucnjavi u školi u Beogradu. Trodnevna žalost u Srbiji, devojčica nakon operacije u kritičnom stanju

Nezapamćena tragedija dogodila se jutros u Beogradu. Osmoro dece i radnik obezbeđenja su ubijeni, dok su šestoro dece i nastavnica škole ranjeni u pucnjavi u glavnom gradu Srbije. Maloletni učenik sedmog razreda K.K. (2009) osumnjičen je da je u sredu, 3. maja ujutru otvorio vatru na drugarice i drugove, nastavnicu i radnika obezbeđenja u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u centru Beograda.

Načelnik beogradske policije Veselin Milić na konferenciji za štampu u Vladi Srbije je rekao da je u 8.42 učenik pozvao policiju i predstavio se kao Kecmanović Kosta i da je izjavio da je pucao u više lica. Kako je Veselin Milić istakao, pre toga je pomoćnica direktora škole pozvala policiju, koja je odmah uputila patrole na lice mesta. Sedam devojčica i jedan dečak su ubijeni, rekao je Milić, a oružje je pronađeno na licu mesta. Takođe načelnik beogradske policije je naveo da je osumnjičeni planirao napad meseca dana i da je imao spisak, a da je odredio prioritetne mete.

„Izabrao je učionicu istorije jer je ona bila blizu ulaza u školu a prvi čas je imalo njegovo odeljenje, a pištolj i oružje je uzeo iz stana svoga oca”, naveo je. „Istraživanje je pokazalo da je u torbi imao i četiri molotovljeva koktela”. Milić je dodao da je po dolasku u školu „izvadio pištolj iz torbe i pucao u radnika obezbeđenja D.V, pa se okrenuo ka deci i dežurnoj koja je sedela za stolom i još dve devojčice koje je lišio života. Nastavio je hodnikom ka učionici istorije, usput je promenio okvir, i odmah je pucao ka nastavnici, s vrata i ostalim učenicima. Izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, baca okvir iz pištolja i poziva policiju, a nakon toga ga lišavamo slobode, objasnio je Milić”

Rekao je da je sam izjavio da je planirao da likvidira decu i da je imao spisak. Sam je radio plan ulaza u školu, izlaza – što je nađeno na njegovom stolu. „Skica izgleda kao iz video igrice i horor filma, ukazuje da je detaljno, po razredima škole planirao kako da uđe i u koju učionicu i kako koje dete da likvidira i po kom broju”, dodao je načelnik Milić rekavši da ih spisak bio naznačen brojevima.

„Ovim putem u ime MUP-a i u svoje ime izražavam iskreno saučešće porodicama stradalih”, dodao je.

Načelnik beogradske policije Veselin Milić

Vanredna konferencija za novinare povodom pucnjave koja se desila u OŠ Vladislav Ribnikar održana je u Vladi Srbije nešto pre 13 i 30 minutom ćutanja. Vlada proglasila trodnevnu žalost od petka do nedelje.

Ministar prosvete Branko Ružić, odgovarajući na pitanje novinara o spekulacijama da je maloletnik koji je izvršio zločin bio ranije žrtva vršnjačkog nasilja, istakao da postoji dokumentacija kojom se potvrđuje ranija prijava o izvesnoj posekotini do koje je došlo tokom vannastavnih aktivnosti. „Radi se o rasekotini usne koja je nastala u privatnoj školi glume. Po tom osnovu se ne može izvaditi zaključak da se dalje radi na slučaju”, rekao je Ružić.

Ministar policije Bratislav Gašić negirao je navode da su informacije tokom prvih sati izlazile iz policije, te da su društvene mreže jedan od načina širenje informacija, budući da nisu bili prisutni samo pripadnici policije i hitnih službi. Oba pištolja koja su pronađena kod maloletnika bila su prijavljena, a kako je Gašić još istakao, on je išao u streljanu i vežbao pucanje. Prema roditeljima biće podignuti istražni postupci.

Prof. dr Milika Ašanin, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, naveo je da su tri operacije četvoro povređenih, od kojih su tri učenika i nastavnica, u pucnjavi u OŠ Vladislav Ribnikar završene, kao i da je situaciju u odnosu na pre nekoliko sati ohrabrujuća.

„U operacionim salama bila su četiri pacijenta. Kod njih troje su završene operacije. Sada se nalaze u jedinicama za intenzivno lečenje. Njih dvoje su se potpuno probudili, dok se nastavnica postepeno budi. Trenutno su svi u stabilnom stanju” naveo je prof. dr Ašanin za RTS. Prema njegovim rečima, u najtežem stanju je pacijent koji je od prijema bio u kompleksnom, lošem opštem stanju, a u pitanju su povrede grudnog koša, vrata i kičme.

„U njegovo lečenje bili su uključeni lekari raznih specijalnosti, vaskularni hirurzi, opšti hirurzi, ortopedi i mislim da će ići u dobrom pravcu”. Kako je dodao, pacijenti izlaze iz vitalne ugroženosti.

Govoreći o stanju teško povređene devojčice operisane u Tiršovoj, a u čijoj su operaciji učestvovali i neurohirurzi UKCS, prof. dr Ašanin kaže da su „neurohirurzi su operisali tu učenicu, a radi se o prostrelnoj povredi glave. Videćemo šta će biti, lekari su uradili sve što je bilo moguće”. On je naveo da su danas sve zdravstvene službe odlično radile svoj posao, kao i da je u UKCS bilo dovoljno jedinica krvi.

Izjave saučešća roditeljima, članovima porodica i držvi Srbiji stižu sa svih strana sveta.