Početna Događanja Lidija Radovanović je novi predsednik Saveza Srba u Italiji

Lidija Radovanović je novi predsednik Saveza Srba u Italiji

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Trstu, juče, u nedelju 7. maja održana  je osma po redu izborna Skupština Saveza Srba u Italiji.  „Članovi Saveza su se ujutru okupili u Hramu Svetog Spiridona čudotvorca gde je nakon liturgije održan parastos za nevino stradale u tragičnom događaju u Beogradu i Mladenovcu. Nakon toga priređen je doček u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Trstu gde su se prisutni upisali u knjigu žalosti”, istakli su predstavnici Saveza Srba u Italiji.


Foto: FB Savez Srba u Italiji

Pre otvaranja skupštine prisutne su pozdravili i poželeli srećan rad protojerej-stavrofor Raško Radović, generalna konzulka Ivana Stojiljković i predsednik Crkveno pravoslavne opštine iz Trsta Zlatimir Selaković.

Nova predsednica Saveza Srba u Italiji je Lidija Radovanović iz Trsta (ispred udruženja Pontes-Mostovi). Potpredsednik je dosadašnji predsednik Dušan Aleksić (iz udruženja Sloga iz Vićence i Basano del Grapa. Sekretar Saveza je Jelena Glišić iz Vićence ispred udruženja Graditi budućnost iz Treviza, dok je Nikolina Đorđević iz Trsta izabrana za pomoćnog sekretara. Miroslav Vasić iz Udina (ispred udruženja Sloga srpske dijaspore) je blagajnik Saveza.
Kako javlja Savez Srba u Italiji osnovan je i novi Upravni odbor. Izabrani su i referenti za pojedine oblasti: referenti za sport Dejan Cvejić iz Trsta i Boban Petrović iz Skia, referent za kulturu Nikola Sandić iz Trsta, referenti za folklor Stefan Marjanović iz Trsta i Magdalena Jovanović iz Loniga. Za nadzorni odbor su izabrani Stojan Novaković iz Valdanja i Igor Milovanović iz Arzinjana.

Na skupštini je bilo prisutno 30 delegata iz 11 srpskih udruženja.