Početna Kultura Jelena Končar, prvakinja opere Narodnog pozorišta iz Novom Sadu održala koncerte u...

Jelena Končar, prvakinja opere Narodnog pozorišta iz Novom Sadu održala koncerte u Japanu

Ambasada Republike Srbije u Tokiju organizovala je dva koncerta prvakinje opere Narodnog pozorišta u Novom Sadu Jelene Končar, koja u Japanu boravi uz pomoć stipendije EU-Japan Festa, organizacije koja već više od 30 godina podržava kulturnu razmenu Japana sa evropskim prestonicama kulture. Prvi koncert održan je u Ambasadi za žene ambasadore i otpravnice poslova, kao i Japanke sa kojima Ambasada ostvaruje saradnju u različitim oblastima.

Ambasadorka Srbije Aleksandra Kovač je, u pozdravnom govoru, izrazila zadovoljstvo zbog toga što je koncert namenjen ženama, istakavši da je tema rodne ravnopravnosti visoko na agendi Ambasade Srbije u Tokiju, budući da se ovoj temi u Japanu posvećuje sve veća pažnja.

Događaju su prisustvovale ambasadorke Austrije, Bugarske, Gane, Ugande, Nikaragve, otpravnica poslova Kolumbije, članice Upravnog odbora Društva prijateljstva Srbija-Japan, učesnice programa mentorstva NPO J-Win za poslovne žene u Japanu, predstavnice akademskog sveta u oblasti muzike, neprofitnih organizacija i medija, među kojima je bila i direktorka međunarodnog odeljenja televizije Fuđi i druge saradnice Ambasade.

Drugi konceret održan u Građanskom centru Akasaka u tokijskoj opštini Minato. Koncertu su prisustvovali građani opštine Minato, predstavnici srpske dijaspore, članovi Društva Japan-Srbija i drugi prijatelji Ambasade. Članovi folklornog ansambla Silangan sa Tokijskog univerziteta za strane studije izveli su splet srpskih narodnih igara iz Šumadije.

Ambasadorka Kovač je posebnu zahvalnost izrazila japanskim umetnicama koje su nastupile sa Jelenom Končar – sopranu Takako Hiraoki i pijanistkinjama Riki Fukudi i Jošiko Kadoti, kao i organizacijama koje su podržale organizaciju koncerata. Jelena Končar je treći nastup imala u tokijskoj opštini Meguro, u organizaciji Asocijacije za muzičku razmenu između Japana i Srbije i uz podršku Ambasade.

Umetnice su tokom nastupa izvele dela Dejana Despića, Stevana Hristića, Miloja Milojevića, Vere Milanković, Isidora Bajića i Josifa Marinkovića, stare narodne srpske pesme, popularne japanske kompozicije i neke od najpoznatijih operskih arija, uključujući i ariju iz opere Mileva Aleksandre Vrebalov.

Izvor: Ambasada Srbije u Tokiju