Početna Informacije 50 godina Kulturnog centra Srbije u Parizu

50 godina Kulturnog centra Srbije u Parizu

Kulturni centar Srbije u Parizu ove godine obeležava 50 godina svog postojanja. Obeležavanje će  započeti 26. maja 2023. godine i trajaće godinu dana, do 26. maja 2024. godine.

Kako su veliki jubileji uvek ujedno povod za retrospekciju, ali i za iniciranje novih izazova i inspiracija, Kulturni centar Srbije će se tokom programske sezone 2023/2024. sećati onih koji su bili deo duge i bogate istorije ovoga mesta, ali će  predstaviti i viziju svoje budućnosti. Novi vizuelni identitet i jaka programska sezona uz velike međunarodne projekte saradnje obeležiće godinu jubileja Centra.

Već 26. maja u 19:30, povodom početka obeležavanja 50-godišnjice, u Kulturnom centru će biti otvorena izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata”, koja se organizuje u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Na izložbi će biti predstavljeni Šumanovićevi radovi iz Galerije Matice srpske i iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog kao i video-animacije slika „Doručak na travi” (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog) i „Pijana lađa” (Muzej savremene umetnosti Beograd), a postavka će dodatno biti upotpunjena posebnim video segmentom sa važnim primerima Šumanovićevog slikarstva, te radovima njegovih uzora i savremenika iz javnih i privatnih kolekcija. Izložba u Kulturnom centru Srbije predstaviće najnovije rezultate istraživanja koji pokazuju Šumanovićevu povezanost sa francuskom kulturom i internacionalnom pariskom scenom. Autorka izložbe je mr Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana predavanja istoričarke umetnosti Gordane Krstić Faj i projekcije filmova o Savi Šumanoviću. Povodom zatvaranja izložbe 23. juna, planira se promocija publikacije „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata”, objavljene 2022. godine u izdanju Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Izvor: Kulturni centar Srbije u Parizu

Natali Beljanski Popović, direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu

Veliki jubileji uvek sa sobom nose zahtev retrospekcije i pažljiv odnos prema nasleđenom iskustvu i osvojenim vrednostima, ali su i povod za iniciranje prostora novih izazova i inspiracija. Proslavljajući 50 godina postojanja Kulturnog centra Srbije u Parizu mi danas promišljamo njegovu budućnost, ali i nosimo u sebi sećanje na one koji su bili deo duge i bogate istorije ovoga mesta.

Pet decenija prostor Kulturnog centra bio je domaćin hiljadama umetnika i stvaralaca, među kojima su neka od najznačajnijih imena naše umetničke scene: Vladimir Veličković, Miloš Šobajić, Petar Omčikus, Kosa Bokšan, Milan Konjović, Ljuba Popović, Cile Marinković, Bata Mihailović, Ljubinka Jovanović itd.

Danas je Kulturni centar u Parizu i dalje otvoren francuskoj i evropskoj publici i svojim radom svakome pruža priliku da otkrije bogatstvo, raznolikost i autentičnost srpske kulture i umetnosti.

U bliskoj saradnji sa umetnicima, institucijama iz Srbije, Centar nastavlja da predstavlja kulturno nasleđe naše zemlje, ali i da dočekuje i podržava savremene umetnike i mlade talente nudeći im prostor za izlaganje i izražavanje. Uz podršku države Srbije, brižljiv izbor programa je prioritet i osnov rada Centra, kao i njegove vidljivosti u svetu. Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo kulture Republike Srbije prepoznaju otuda Centar kao važan i izvanredan prostor podizanja ugleda Srbije u svetu i jačanja javne diplomatije.

U ovom kratkom svečanom trenutku, u odnosu na niz od 50 godina postojanja, teško je, gotovo nemoguće, čak i sublimirati, a ne propustiti veoma važne događaje koji su obeležili rad Centra u ovih pola veka postojanja i ostavili neizbrisiv trag u memoriji stotina hiljada posetilaca i poznavalaca umetnosti. Kulturni centar Srbije u Parizu polako ulazi u pedeset i prvu godinu svog postojanja u gradu umetnosti i svetlosti, a mi ćemo i dalje, zahvaljujući njemu imati onaj lep osećaj da smo deo tog velikog sveta.

Natali Beljanski Popović, direktor Kulturnog centra Srbije u Parizu


Izvor: Kulturni centar Srbije u Parizu