Početna Kultura Kanadske Foto iluzije…iz ugla Lazara Petrovića

Kanadske Foto iluzije…iz ugla Lazara Petrovića

Istančano fotografsko oko našeg Lazara Petrovića iz Toronta otkrilo je detalje koji otkrivaju sličnosti između krajeva u kojima je živeo ili ih posećivao…

1. Engleska ili Kanada? Iako izgleda kao da ste u Velikoj Britaniji jer engleski stil gradnje uključuje upotrebu crvene opeke i kombinuje se sa kamenom, ovo je Place Royale, jedan od mnogih istorijskih trgova u Kvebeku, snimljen u vreme  ‘Crvenog Covid-19 alarma’, neposredno posle dočeka Nove 2021. godine. Zato glavni ukras kuća u engleskom stilu, uredno podšišana trava, ovde (opravdano) nedostaje!

Engleska ili Kanada?
Foto: L. Petrović

2. Selo u Srbiji ili Kanadi? Snimljeno je na putu od Toronta prema Kvebeku, gde možete da vidite napuštene kuće, štale, ambare, torove i druge pomoćne objekte na farmi. Kada ih ljudi napuste – priroda ih ubrzo „opkoli” i zaposedne.

Selo u Srbiji ili Kanadi?
Foto: L. Petrović

3. Zlatiborski okrug ili Kanada? Ova kuća iz davne 1830. u Kleinburgu, zadužbina je Murray Dicemana, a neodoljivo podseća na seoska domaćinstva širom Srbije. Nalazi se u Ontariju i tu vidimo volovsku ili konjsku zapregu kojom su tradicionalno prevoženi poljoprivredni proizvodi i drvena građa. Ispred ove kuće u gradiću Kleinburgu je i veći bakrač (kotao) i drvene klupe.

Zlatiborski okrug ili Kanada?
Foto: L. Petrović

4. Turska, Srbija ili Kanada? Fotografija je nastala u Royal Battery-u (Kvebek), u blizini reke St. Lawrence, a neverovatno asocira na osmanske građevine u Beogradu kao što su Šeih-Mustafino turbe(ispod Studentskog parka), Planetarijumu Donjem gradu Kalemegdanske tvrđave ili Konak kneginje Ljubice.

Turska, Srbija ili Kanada?
Foto: L. Petrović

Izvor: SAN (srpsko-kanadski magazin)

Foto i tekst: Lazar Petrović

O autoru:

Lazar Petrović, rođen u Beču 2001, živeo je u Beogradu gde je završio srednju Turističku školu, a potom diplomirao fotografiju na Seneca College u Torontu. Od 2020. član je Toronto Camera Club-a koji je osnovan 1888. To je najstariji Foto klub u Kanadi i među prvima u Severnoj Americi. Do sada su fotografije Lazara Petrovića objavljene u magazinima Nacionalna Geografija, Ilustrovana Politika i Bazar, kao i na RTS Dijaspora i MediaSfera. Lazar je imao i prvo Novogodišnje TV uključenje za RTS Dijaspora za emisiju „Srbija na vezi” uoči dočeka Nove 2023.