Početna Kultura U Ljubljani otvorena izložba posećena slikarki Nadeždi Petrović

U Ljubljani otvorena izložba posećena slikarki Nadeždi Petrović

„Dugo pripremana i najavljena kao kulturni događaj godine i za Srbiju i za Sloveniju, u Galeriji Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki otvorena je velika retrospektivna izložba Nadežde Petrović. Prvi put izvan Srbije, na izložbi su se našla 94 dela Nadežde Petrović, kojima su dodate još 32 slike Nadeždinih slovenačkih savremenika i učenika u istoj minhenskoj slikarskog školi, iz kolekcije Narodne galerije Slovenije”, istaknuto je u Ambasada Republike Srbije u Sloveniji.

Slike Nadežde Petrović su okupljene iz kolekcija pet srpskih muzeja: Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda, Spomen zbirke Pavle Beljanski i Galerije Matice Srpske iz Novog  Sada, te Memorijalne galerije Nadežda Petrović iz Čačka. U Srbiji posetioci su imali priliku a pogledaju ovu izložbu, nakon Slovenije se seli u Republiku Srpsku u Muzej savremene umetnosti RS u Banja Luci, a potom će biti Umetničkoj galeriji Nadežde Petrović u Čačku pa u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nisu.

Na otvaranju izložbe u Kostanjevici na Krki govorili su ambasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković, ministarka kulture Slovenije Asta Vrečko, direktor Galerije Božidar Jakac Goran Milovanović i kustos slovenačke izložbe dr Andrej Smrekar. Gosti izložbe bili su iz sveta umetnosti, predstavnici slovenačkih i srpskih medija i diplomatskog kora, prenela je Ambasada Republike Srbije u Ljubljani.