Početna Događanja Smotra „Ala je lep ovaj svet” donela nagrade učenicima u Hesenu

Smotra „Ala je lep ovaj svet” donela nagrade učenicima u Hesenu

Tradicionalna priredba za decu „Ala je lep ovaj svet”, u okviru ,,Majskih susreta pisaca dijaspore”, održana je 13. maja 2023. u Frankfurtu na Majni u SR Nemačkoj. Ova jedinstvena smotra recitatora u Evropi, sedamnaesta po redu, okupila je učenike Nastave na srpskom jeziku u Hesenu i Baden- Virtembergu, kao i decu iz Ršum škole, literarne sekcije Udruženja pisaca Sedmica. 

Učenici iz Hesena Matija Milinović, Andrea Bjedov, Vito Vujanović, Sofija Beslać, Ksenija Đenadić, Lena Lukjanović, Pavle Jovanović i Đorđe Balta su izražajnim recitovanjem, odgovarajućim glasom, ritmom, tonalitetom,  preneli svoja osećanja kroz poeziju. U prepunoj sali dece, roditelja, nastavnika, pesnika i pisaca iz matice i rasejanja, smelo su recitovali stihove vođeni uputstvima i sugestijama svojih mentora-nastavnika.

Ova priredba je takmičarskog karaktera, tako da je tročlani stručni žiri imao jako težak zadatak da izabere najbolje. Žiri u sastavu Milena Dimitrijević, direktorka Narodne biblioteke Vuk Karadžić iz Velikog Gradišta, Jasminka Marković, direktorka Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani iz Kraljeva i Slavica Mastikosa Panzalović, književnica iz Beograda, odlučili su da učenici Nastave na srpskom jeziku u Hesenu dobiju sledeće nagrade:

Foto: Srpska škola u Hesenu

-U kategoriji od 1. do 4. razreda, prvu nagradu osvojio je Vito Vujanović, učenik 2. razreda sa recitacijom „Kad sam ja bio veliki”, autora Miroslava Mike Antića. U ovoj kategoriji je pohvaljena Ksenija Đenadić, učenica 1. razreda sa recitacijom „Dobro jutro dobri svete”  autorke Tatjane Milanović.

-U kategoriji od 5. do 8. razreda  prvu nagradu ponela je Sofija Beslać, učenica 6 razreda sa recitacijom „Drhtava pesma”, autora Miroslava Mike Antića. Pohvaljena je Andrea Bjedov, učenica 6. razreda sa recitacijom „Običnim rečima rečeno”, autora Biljane Stanojević.

Vlasta Cenić, pesnik iz Doljevca i Gordana Timotijević, književnica iz Kraljeva, u revijalnom delu programa, družili su se sa decom i  kazivali stihove i kratke priče. Publiku je oduševio splet narodnih igra mališana KUD Dunav iz Hohajma, Filip Tomić, muzičkom numerom na gitari, Vukašin Mišović na harmonici i Nika Žurkić je otpevala pesmu ,,Kad bi  svi ljudi na svetu“.

Učenici iz Hesena, njihovi nastavnici  Sonja Zrnić, Bojana Rakonjac, Tatjana Milanović, Vladimir Živanov  i koordinatorka Biljana Bukinac, njihovi roditelji i publika, jako su zadovoljni učešćem svih takmičara, brojem osvojenih nagrada i odličnom organizacijom manifestacije ,,Ala je lep ovaj svet”.

Za portal Rasejanje.info nastavnica Sonja Zrnić