Početna Škola Jezik koji volim i nagrade učenicima srpske škole u Baden-Virtembergu

Jezik koji volim i nagrade učenicima srpske škole u Baden-Virtembergu

Da među đacima Srpske dopunske škole u pokrajini Baden-Virtemberg u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije, ima  puno talenata u recitovanju, pokazali su nam upravo njihovi rezultati koje su postigli na nedavno održanom takmičenju. Ovogodišnje takmičenje održano je 13. maja 2023. godine u Frankfurtu u organizaciji Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta.

Manifestacija „Ala je lep ovaj svet” okupila je učenike dopunskih škola na srpskom jeziku iz SR Nemačke, iz pokrajina Hesen i Baden-Virtemberg. Kao i prethodnih godina, učenici dopunske nastave na srpskom jeziku iz Baden-Virtemberga pokazali su da neguju kulturu govora, javnog nastupa i kulturu naroda kojem pripadaju.  U okviru ovog tradicionalnog takmičenja đaci iz Baden-Virtemberga osvojili su sledeće pohvale i nagrade:

Pohvale u kategoriji od 1. do 4. razreda: Marko Nikolić, 1. razred, Manhajm, Baden-Virtemberg; Mentor Ksenija Gaćinović ; Milica Milosavljević, 2. razred, Manhajm, Baden-Virtemberg; mentor Ksenija Gaćinović

Foto: T. Popović

Nagrade u kategoriji od 1. do 4. razreda:

2. mesto: Aleksija Sobolevski, 1. razred, Eslingen, Baden-Virtemberg, mentor: Valentina Damjanović

3. mesto: Iva Kizić, 2. razred, Vajblingen, Baden-Virtemberg, mentor: Valentina Damjanović

Pohvale u kategoriji od 5. do 8. razreda:  Jelena Sajić, 3. razred, Ludvigzburg, Baden-Virtemberg, mentor: Valentina Damjanović; Georgije Lav Popović,5. razred, Degerloh, Baden-Virtemberg, mentor: Tatjana Popović; Elena Janković, 8. razred, Fojerbah, Baden-Virtemberg, mentor: Jovana Knežević

Nagrade u kategoriji od 5. do 8. razreda:

3. mesto: Julia Dobrić, 8. razred, Nojgerojt, Baden-Virtemberg, mentor: Tatjana Popović

Ovogodišnji „Bambi trofej“ pripao je učenici Sanji Stojanović, učenici 8. razreda iz Gagenaua, mentor: Slavica Stupar.

I ova priredba bi možda ličila na prošlogodišnju priredbu, da đaci nisu imali priliku da se upoznaju lično sa pesnikom Vlastom Cenićem, što je radoznalim đacima dalo priliku da pesniku postave nekoliko zanimljivih pitanja i da sa njim podele radost nezaboravnog susreta.  „I ovo takmičenje je još jedno u nizu nezaboravnih iskustava za našu decu, koja već nekoliko godina dolaze u Frankfurt. I nisu naši đaci prešli toliki put od Štutgarta do Frankfurta, da bi se samo takmičili, već su došli zbog druženja sa ostalom decom, koja govore jezikom koji ih podseća na otadžbinu.

Aktiv nastavnika Baden-Virtemberga ponosan je na uspeh svih svojih učenika i bez obzira na nagradu ili pohvalu, svi učenici koji su učestvovali su pobednici”, istakla je zadovoljno koordinatorka Tatjana Popović.

Za portal Rasejanje.info Tatjana Popović