Početna Kultura Svečano otvoren Paviljon Republike Srbije u Đardinima, na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture...

Svečano otvoren Paviljon Republike Srbije u Đardinima, na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji

Na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji je svečano otvoren Paviljon Republike Srbije u Đardinima, a na prestižnoj smotri arhitekture našu zemlju predstavlja rad „U REFLEKSIJAMA, 6°27’48.81”N, 3°14’49.20”E”, mladog autorskog tima koji čine Iva Njunjić i Tihomir Dičić, čiji je komesar Slobodan Jović.

Projekat realizuje Muzej primenjene umetnosti u ime Ministarstva kulture, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, a izabrani rad koji je odgovorio na zadatu temu ovogodišnjeg Bijenala arhitekture u Veneciji „Laboratorija budućnosti/ The Laboratory of the Future”, kuratorke Lesli Loko, bavi se jednom afričkom temom vezanom i za našu arhitekturu i istoriju (Pokret nesvrstanih).

Foto: Ministarstvo kulture RS

Pomoćnica ministra kulture Danijela Vanušić rekla je na otvaranju Paviljona Srbija, da nastup na Bijenalu predstavlja jedinstvenu priliku da Republika Srbija međunarodnoj javnosti prikaže ne samo kreativnost srpske arhitektonske scene, već i promišljanja srpskih arhitekata o globalnim temama kroz prizmu lokalnih iskustava i društveno-istorijskih tokova.

„Projekat ‘U refleksijama’ predstavlja osvrt i novi pogled na Međunarodni sajam u Lagosu, autora Zorana Bojovića, što je ujedno i primer za razumevanje odnosa i pozicije koju je Srbija imala sa zemljama Afrike u svetlu osnivanja Pokreta nesvrstanih. Arhitektura nastala iz te saradnje svedoči o viziji i vrednostima Pokreta nesvrstanih, a to su nezavisnost i solidarnost”, dodala je Vanušić.  Takođe je naglasila da je Sajam u Lagosu primer da svaki arhitektonski projekat koji i dalje stvara promene u gradu, može da se iskoristi kao resurs za budućnost ukoliko postoji planiranje i angažovanje arhitekata.

Svečano otvaranje 18. Međunarodne izložbe arhitekture u Veneciji je sutra, 20. maja, a ovogodišnja smotra će trajati do 26. novembra.

Izvor Ministarstvo kulture RS