Početna Škola U Tekelijanumu održana tribina o srpskom školstvu u Mađarskoj

U Tekelijanumu održana tribina o srpskom školstvu u Mađarskoj

U budimpeštanskom Tekelijanumu sinoć je održana tribina „Narodni sabor”, posvećena budućnosti srpskog školstva u Mađarskoj. Organizator ovog skupa bilo je Udruženje Zora, a na pitanja moderatora Mitra Krkeljića, vezana za aktuelni trenutak i pepspektive našeg obrazovnog sistema u Mađarskoj, odgovarale su direktorka SOC Nikola Tesla iz Budimpešte dr Jovanka Lastić i njena zamenica, zadužena za podružnice u unutrašnjosti zemlje, Milica Nemenji.

Diskusiji o pojedinim pitanjima, pridružio se i srpski predstavnik u Mađarskom parlamentu Ljubomir Aleksov. On je to učinio iz gledališta, kao posetilac skupa, s obzirom na to da je u svom saopštenju prethodno obavestio korisnike Fejsbuk mreže o razlozima zbog kojih ne želi da bude zvanični učesnik ovog skupa.

Mogućnost da učestvuju u diskusiji imali su i ostali posetioci tribine, što su neki od njih i iskoristili. Posebno interesovanje vladalo je za obnovu Srpske osnovne škole u Segedinu (jedna od ispostava SOC Nikola Tesla), čiji je završetak trenutno pod znakom pitanja, zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Jedna od tema bile su i organizacione izmene u poslovanju SOC Nikola Tesla koje predlaže Samouprava Srba u Mađarskoj, a koje rukovodstvo ove škole smatra necelishodnim.

Izvor: Srpske nedeljne novine