Početna Informacije Pokrenuta  Vidovdanska akcija 2023. humanitarne organizacije Svi za Kosmet

Pokrenuta  Vidovdanska akcija 2023. humanitarne organizacije Svi za Kosmet

Predstavnici humanitarne organizacije Svi za Kosmet pokrenuli su Vidovdansku akciju 2023. putem koje će se pomoći manastiru Đakovica, OŠ Milan Rakić u Babinom Mostu i porodice Jaćimović i Terentić.

„Plan ovogodišnje akcije je da se uz Božiju pomoć i pomoć dobrih ljudi pomogne rešavanje gorućeg pitanja problema sa strujom manastira u Đakovici, renoviranje ruiniranih toaleta škole u Babinom Mostu, kao i pomoć porodicama Jaćimović (Kmetovce) i Terentić (Prilužje”, istakli su oni.

MANASTIR ĐAKOVICA

U metohijskom gradu Đakovici, koji je očišćen od Srba, danas samo Božijom milošću opstaje Manastir Uspenja Presvete Bogorodice. Ova nekadašnja gradska crkva, koja je 2011. preimenovana u manastir, metoh je Visokih Dečana a vreme gradnje se vezuje za 16. vek. O važnosti ove svetinje govori i podatak da je proglašena za Spomenik kulture od izuzetnog značaja Republike Srbije, a stavljena je pod zaštitu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika. Nažalost, crkva je u martovskom pogromu 2004. spaljena i totalno uništena, a starice su u poslednjem trenutku evakuisane i prebačene u manastir Visoki Dečani. Obnova crkve je trajala do 2010. godine.

Manastir svedoči o vremenu kad je u ovom gradu živelo oko 12.000 Srba. Svedoci tog vremena i istinski ispovednici hrišćanske vere su Igumanija Teoktista i monahinja Joanikija, koje žive monaškim životom i ne kolebaju ih teške i opasne okolnosti u kojima se nalaze. Iako se nalazi u skoro samom centru Đakovice, manastir posvećen Bogorodici, opasan visokom zidanom ogradom, odiše mirom i tišinom. Danas u manastiru sa sestrinstvom žive i dve žene koje im pomažu oko svakodnevnih radova.

O ovim starim monahinjama brine vladika raško-prizrenski Teodosije, kao i iguman Visokih Dečana otac Sava sa svojim bratstvom, čiji monasi u ovoj svetinji služe liturgije. Tada crkvena zvona nadjačaju tišinu koja vlada, a sve u gradu čiji su meštani neprijateljski nastrojeni prema crkvi i srpskom narodu. Nažalost, monahinje imaju velike probleme sa električnom energijom, pa je naša organizacija rešila da pokrene akciju da im se u sklopu ovogodišnje Vidovdanske akcije kupi veliki agregat za struju, kako bi imali siguran priključak električne energije za svoje potrebe. Pored agregata, uradićemo i osvetljenje porte i rešiti problem sa grejanjem unutar crkve. 

Potrebno je zameniti sanitarije u osnovnoj školi Milan Rakić
Foto: HO. Svi za Kosmet

OSNOVNA ŠKOLA U BABINOM MOSTU

U selu Babin Most, nedaleko od Prištine, u lokalnoj Osnovnoj školi Milan Rakić izgrađenoj daleke 1924.godine, nailazimo na neprijatnu situaciju. U jednoj od naših mnogobrojnih poseta ovom selu, poznatom po vrednim srpskim domaćinima, uvideli smo problem toaleta u školi. Ovi toaleti, koje koristi 71 srpski učenik, nalaze se u katastrofalnom stanju, bez osnovnih higijenskih potreba. Sačekali su nas neuredni prizori popucalih i dotrajalih pločica, toaleta bez tople vode, prozori su stari i ne mogu da se otvore, a sanitarije dotrajale. Sve je to slika koju je teško gledati, a možemo samo zamisliti koliko je teško funkcionisati u tim uslovima.

U razgovoru sa decom, meštanima i zaposlenima u školi uvideli smo da im je to veliki problem koji nas je naveo da im pomognemo. Uz pomoć dobrih ljudi, u planu je da uradimo kompletnu rekonstrukciju sanitarnog čvora, zamenu keramike, sanitarija i stolarije kao i rešavanja pitanja tople vode, kako bi deca mogla da uče u uslovima dostojno vremena u kome živimo.

JAĆIMOVIĆI

Osmočlanu porodicu Jaćimović iz sela Kmetovce u Kosovskom Pomoravlju, čine domaćin Momir, supruga Svetlana, sinovi Stefan i Danilo, snajka Radica, i unici Pavle, Dijana i Aleksa, a uskoro se očekuje i još jedna prinova. Trenutno im je najveći problem što cela osmočlana porodica spava u dve sobe. Od članova domaćinstva zaposlen je samo Danilo koji radi na terenu za minimalnu platu, a uz to obrađuju i 2,5 hektara zemlje koje uzimaju u zakup. Kako kažu, najveći problem je što nemaju gde da prodaju poljoprivredne proizvode.

U razgovoru sa ovom vrednom i časnom, a pre svega skromnom porodicom, uvideli smo velike stambene probleme sa kojima su suočeni, a mali Pavle i Dijana su nam izrazili želju da bi voleli da imaju toplu sobu, gde bi im dolazili drugari na rođendan. U sklopu Vidovdanske akcije, pomoć ovoj porodici bi bila proširenjem stambenog prostora, tj. zidanjem sprata, kako bi deca imala svoju sobu, svoj krevet i topao dom.

Potreban novi objekat za osmočlanu porodicu Jačimović
Foto: HO Svi za Kosmet

TERENTIĆI

Čuli smo za probleme i posetili porodicu Terentić u selu Prilužje, opština Vučitrn. Domaćinstvo čine mladi bračni bar Stefan i Anastasija, sa sinom Sergejem od nepunih dve godine, a uskoro očekuju i drugo dete. Pored njih u domaćinstvu žive i Stefanovi roditelji, otac Saša, majka Jadranka kao i brat Filip.  I ovde nailazimo na veliki problem na Kosovu i Metohiji, a to je nazaposlenost. Niko od članova domaćinstva nije zaposlen, a od primanja imaju samo Sašinu penziju od oko 300 evra.

U razgovoru sa ovim mladim ljudima videli smo njihovu odlučnost u nameri da ostanu na svom ognjištu, i da tu podižu svoju decu. U ovoj kući na kraju sela, sređeno je prizemlje, a sprat je izgrađen, ali nije u funkciji za stanovanje. U prizemlju u malom prostoru žive dve generacije, a to nije dovoljno za normalno funkcionisanje jedne porodice.  U sklopu akcije adaptiraćemo i renovirati sprat, kako bi ga stavili u funkciju, da mali Sergej sa svojim roditeljima ima svoj prostor za igru i topao dom.

Predstavnici HO Svi za Kosmet su pozvali sve donatore da se priključe akciji i doniraju kako bi mogli da podrže opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. „Budimo uoči najvećeg srpskog praznika Vidovdana uz naš narod kojem smo potrebni. Sa reči na dela, Svi za Kosmet!”, poručili su oni. Akcija traje do 30. juna 2023. godine.

Pomozimo porodici Terentić
Foto: HO Svi za Kosmet

Načini doniranja se nalazi u linku.