Početna Događanja Bambi iz Beča okupio 430 mališana na dečijem festivalu „Mi smo deca...

Bambi iz Beča okupio 430 mališana na dečijem festivalu „Mi smo deca vesela”

Na nedavno održanom desetom festivalu u Beču pod nazivom „Mi smo deca vesela” u organizaciji KSD Bambi iz glavnog grada Austrije, nastupilo je oko 430 dece iz kulturno-umetničkih društava iz Austrije, Srbije i Evrope.

Manifestacija je trajala 3 dana i bila je namenjena deci uzrasta od 4 do 16 godina. U okviru festivala, mališani su mogli da nauče mnogo toga novog o svojoj tradiciji, tradicionalnim instrumentima, pevanju i igri na edukativnim radionicama, učestvovali su u kulturno-umetničkom programu, zabavljali se i učili na radionicama u prirodi, ali se i međusobno upoznali, družili i proveli vreme sa svojim vršnjacima. S obzirom da manifestacija već ima tradiciju od 10 godina, aktivno se radi na tome da postane međunarodna, i da učešće u njoj uzme što više društava iz Srbije, Austrije i Evrope.


Foto: KSD Bambi

„Ovakvi festivali su odlična prilika da deca uče o svojoj tradiciji, kulturi i jeziku, ali i odlična prilika da se lepo provedu, upoznaju sa drugom decom i još bolje povežu. Obaveza nas starijih je da srpsku tradiciju, kulturu i jezik prenesemo na mlađe generacije, što smo svojim angažmanom aktivno i radili tokom sva tri dana koliko je festival  i trajao. Osim toga, spojili smo lepo i korisno, pa smo 1. maja, nakon karnevalske šetnje povodom Međunarodnog praznika rada, napravili zajedničko druženje za decu i roditelje i odlično se proveli”, naveo je Aleksandar Stanković, predsednik Kulturno-sportskog društva Bambi iz Beča.

„Ovaj festival je, meni lično, najdraža i najvažnija naša manifestacija jer je edukativno-zabavnog karaktera, a u sebi, zapravo, sadrži četiri  veoma važna segmenta za razvoj dece, a to su: Edukacija, Prezentacija, Animacija u prirodi i Zabava/druženje. Kroz razne radionice do novog znanja. Preko prezentacije kulture, tradicije, igre, pesme i nošnje pred prepunom salom, do novog iskustva. Preko animacije u prirodi do novih veština i većeg kontakta sa prirodom. Preko zabave i druženja do novih neraskidivih prijateljstava. Na kraju, kako je deci bilo na festivalu može se opisati jednom, a najčešćom, njihovom rečenicom: „Hoćemo još!”, ispričao je Aleksandar Pantić, umetnički rukovodilac KSD Bambi.

Festival je bilo i humanitarnog karaktera, a ove godine su prikupljana sredstva za vojnike sa Košara kojima je pomoć preko potrebna. Festival „Mi smo deca vesela” održao se pod pokroviteljstvom opštine Otakring i grada Beča.

O KSD Bambi

Kulturno – sportsko društvo Bambi je osnovano 1973. godine sa ciljem razvoja i očuvanja kulturne i folklorne baštine Srba u Austriji i ove godine obeležava 50 godina postojanja. Društvo okuplja više od 600 članova grupisanih u nekoliko sekcija kao što su: folklorna, fudbalska, ribolovačka i muzička. Najmasovnija je folklorna sekcija, podeljena u šest uzrasnih kategorija, od najmlađeg do veteranskog sastava. Kulturno-sportsko društvo Bambi je dobitnik i brojnih priznanja i pobednik na mnogobrojnim festivalima širom Evrope, kao i rado viđen gost na priredbama drugih kulturno-umetničkih društava kako u Austriji tako i u inostranstvu. Više informacija: www.ksvbambi.at.