Početna Događanja Održan Kros RTS-a 2023. u Frankfurtu

Održan Kros RTS-a 2023. u Frankfurtu

Sunčani neradni dan u pokrajini Hesen u Saveznoj republici Nemačkoj, 18. maj 2023. godine, bio je prilika za svu zainteresovanu decu da učestvuju na Krosu RTS-a. Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije, u organizaciji Konzulata Republike Srbije u Frankfurtu, Dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu i Fudbalskog kluba Tempo, okupilo se 180 učesnika u 20 kategorija. Na sportskim terenima FK Tempo u Frankfurtu je realizovan ovaj peti po redu kros.

Generalni konzul RS u Frankfurtu Branko Radovanović otvorio je manifestaciju i istakao značaj brige o deci zbog tragedije koja se dogodila u matici Srbiji. Nakon minute ćutanja, odavanja pošte nastradalima u tragedijama koje su zadesile Srbiju i obraćanja koordinatorke nastave Biljane Bukinac prisutnima, usledile su trke.


Foto: Srpska škola u Hesenu

Prvi na startnoj liniji su bili najmlađi, od tri do šest godina. Nakon toga su učestvovali učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku u 16 kategorija i još jednom pokazali i promovisali značaj zdravog stila života i svoju vezu sa maticom. U revijalnom delu su trčali roditelji i odrasli, praćeni gromoglasnim aplauzima i navijanjem dece.

Diplome i medalje najuspešnijima u svim kategorijama  je dodelio generalni konzul Branko Radovanović. Specijalnu diplomu i medalju je dobio najmlađi učesnik krosa, a slika dana je petočlana porodica Radenković u kojoj su svi članovi osvojili medalje za jedno od prva tri mesta.

Ostatak dana su deca i njihovi roditelji proveli u druženju, igri i sportskim aktivnostima. Konzulat RS u Frankfurtu i FK Tempo su se i ove godine potrudili da sve protekne u najboljem redu i sportskom duhu. Nastavnici , koordinatorka i učenici ističu da su svi učesnici pobednici i da sve trke posvećuju drugarima i zaposlenima u OŠ Vladislav Ribnikar u  Beogradu.

Za portal Rasejanje.info Sonja Zrnić