Početna Događanja „Od pesme se raste” – recitatorsko-muzičko veče učenika srpske škole u Regenzburgu

„Od pesme se raste” – recitatorsko-muzičko veče učenika srpske škole u Regenzburgu

U Regenzburgu, lepom gradu u nemačkoj pokrajini Bavarska, održano je recitatorsko-muzičko veče pod nazivom „Od pesme se raste”. Učesnici ove divne manifestacije bili su učenici koji pohađaju Dopunsku nastavu na srpskom jeziku u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Organizator događaja je nastavnica Dajana Luković koja ljubav prema književnosti prenosi i svojim đacima. „U martu je u našoj školi obeležen Svetski dan poezije, u aprilu Svetski dan knjige, pa sam došla na ideju da recitatorskim takmičenjem i u maju nastavimo sa aktivnostima koje će deci razviti ljubav prema čitanju, poeziji i lepoj reči. Tako se raste, postaje  veliki čovek, kulturan, rečit i što je najbitnije- pravi poznavalac srpskog jezika”, istakla je nastavnica Dajana.

Učenici su imali zadatak da izaberu pesmu koju će naučiti i predstaviti je razredu, ali i roditeljima kojima su se ideja i povod okupljanja izuzetno svideli. Đaci su recitovali stihove Branka Ćopića,  Ljubivoja Ršumovića, Desanke Maksimović i drugih, a svojim interpretacijama  dobili  aplauze, glasove i poverenje prisutnih.


Foto: D. Luković

Nakon glasanja po principu 5,3,1 glas, proglašen je pobednik – Aleksa Firulović, učenik četvrtog razreda, koji je recitovao pesmu „Zamislite deco”, Nine Suvajac i emocijom, dikcijom i doživljajem pesmu izneo na pravi način. Drugo mesto je osvojila Nađa Jokanović, dok je treće pripalo Mihajlu Enjevu.

„Jako sam ponosan što sam pobednik na recitatorskom takmičenju. Da budem iskren, nisam se tome nadao, jer su svi bili dobri, pa sam se baš obradovao. Nastaviću i dalje da učestvujem i da pohađam nastavu na srpskom jeziku. Jako sam srećan što imamo mogućnost da u Nemačkoj učimo  maternji jezik i da slušamo o našoj Srbiji”, sa osmehom izjavio je Aleksa.

Utiske je prenela i Ines, mama učenice Sare Milanko: „Nadam se da će recitatorsko takmičenje postati tradicija srpske škole. Kroz druženje i stihove deca razvijaju ljubav prema kulturi svog naroda. Iako daleke od otadžbine, negujemo i ne zaboravljamo naše korene, što nam je svima važno. Svi smo uživali, i roditelji i deca, svi smo prezadovoljni nastavom na srpskom jeziku i radujemo se novim susretima”.

Pored recitovanja, đaci su pokazali i druge talente. Učenica Nađa Jokanović je otpevala pesmu „Đurđevdan” i pokazala lepotu svoga glasa kojim pleni svaki put kad se njen školski bend pojavi na bini. I Kosta Dragić ima talenat za muziku, s ljubavlju svira harmoniku. Talenat za glumu je pokazao najmlađi učenik Andrej Luković koji je svima izmamio osmehe svojom interpretacijom „Vuk seje strah” iz čuvenog serijala „Laku noć deco”. Svi učenici su dobili zahvalnice za učešće, a najbolji i nagrade.

Druženje učenika i roditelja se nastavilo i nakon proglašenja pobednika uz mnoge ideje i razloge za  novo okupljanje. Dopunska nastava na srpskom jeziku u organizaciji je Ministarstva prosvete Republike Srbije.