Početna Kultura Fond za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima...

Fond za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja Branislav Mane Šakić

Želeći da podstaknemo očuvanje našeg jezika, štiteći ga od stranih uticaja negovanjem pravilnog govora, posebno u elektronskim medijima Srbije, gde je uloga spikera, voditelja i novinara od posebne važnosti, podsećamo da su upravo tim povodom 1998. ustanovljeni Fond Branislav Mane Šakić i istoimena nagrada, sa namerom da se dodeljuje za vrhunski domet i visoki profesionalizam u ovom poslu. Od 2017.  nagrada pokriva i područje okruženja i rasejanja.

Ovo priznanje nosi pečat sećanja i dužnog poštovanja prema Branislavu Manetu Šakiću, čoveku-zaljubljeniku u čistotu jezika i lepotu izgovorene reči, čiji su život i četvrt veka spikerskog rada ostali utkani u bitisanju smederevskog radija. Imajući pomenuto u vidu, iste godine od njegovog preranog odlaska, a na inicijativu supruge Jadranke Nićin, novinara, i uz svesrdnu podršku ove medijske kuće, formirani su Fond i odličje koji nose Šakićevo ime. Zaključno sa 2010. nagrada  je dodeljivana 16. oktobra u Radio Smederevu, na dan osnivanja ovog medija da bi, nakon njegove privatizacije a potom i gašenja, celokupna  realizacija izbora i uručenja Plakete ostala u nadležnosti inicijatora i osnivača Fonda, i obavlja se u Narodnoj biblioteci Smederevo 5. juna, na dan rođenja Branislava Maneta Šakića.

Stručni žiri, u čijem sastavu su predstavnici Fonda i nekoliko bivših dobitnika nagrade, od 1998. pa zaključno sa 2022. izabrao je 27 nosilaca odličja za koje smatra da su svojim radom opravdali svrhu postojanja ovog priznanja.

Podsećanja radi, Plaketu su dobili : Danica Lekić, spiker Radio Smedereva,  koja je sa kolegom  Šakićem u ovoj kući bila od njegovog osnivanja, potom Draga Jonaš  (Radio Beograd),  Marija Slavković   (Radio Beograd),  Duško Marković  (Radio Beograd),  Snežana Živković  (RTV Novi Sad), Vinka Knežević (RTV Kragujevac), Žarko Obraćević  (Radio Beograd) i Tomislav Bogdanović (RTV Kruševac).

Slede Dušanka Kalanj (RTS), Svetlana Aleksić (RTV Panonija, Novi Sad), Aleksandar Gajšek (TV Studio B, Beograd), Stevo Obrić (RTV Kragujevac), Miloje Mića Orlović (RTS),  Miroslav Vojvodić (Radio Beograd), Desanka Milosavljević (Radio Kosovska Mitrovica), Dina Čolić (RTS), Svetlana Mladenović (Radio Beograd 202) i Ljiljana Marković (RTS). Odličje su primili i Marina Rajević Savić (RTS, Televizija Hram), Slobodanka Vujanić (RTVRS, Radio Republike Srpske), Jelena Jež (Radio „Slovo ljubve” Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke),  Dragan Pavlović (Radio Smederevo, Luks radio), Uroš Bobić (Sputnjik, Srbija), Mila Milosavljević (Srpska TV, Crna Gora), Nikola Milojević (TV produkcija ZSO Vukovar, Hrvatska), a 2022.g. dobitnici su Sanja Lubardić (TV Studio B,Beograd) i Tamara Vesna (Srpska TV USA, Čikago).

Uz postojeće odličje, koje se u kontinuitetu dodeljuje od 1998. godine, Fond Branislav Mane Šakić je 2017. ustanovio još jednu nagradu, Specijalno priznanje, sa ciljem da se dodeljuje strancima za izvanredno vladanje srpskim jezikom. Prvi dobitnik je Francuz Arno Gujon, osnivač i direktor humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“, a 2018. je otišlo u ruke Ruskinje Ane Rostokine, prevodioca i književnog stvaraoca. Pomenuto odličje je  2019.  pripalo Brazilcu Tijagu Fereiri, turizmologu i blogeru, 2020. Japanki Fumiko Takešiti Knežević, korepetitoru i članu Narodnog orkestra KUD „Gradimir”, 2021. nije dodeljeno odličje, a nosilac ovog priznanja u 2022. je Italijan Mario Liguori, pisac i docent na Filozofskom fakultetu i Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Značaj nagrade Branislav Mane Šakić je utoliko veći ukoliko se zna da je prva, i do skora jedina te vrste na području bivših država SFRJ i svih potonjih do danas, čemu u prilog govori i kontinuitet njene dodele tokom proteklih 25 godina.

 Osnivač: Jadranka Nićin