Početna Kultura Jelena Đukić i Željko Stefanović dobitnici plakete Branislav Mane Šakić

Jelena Đukić i Željko Stefanović dobitnici plakete Branislav Mane Šakić

Ravnopravni nosioci ovogodišnje Plakete, koju dodeljuje Fond Branislav Mane Šakić za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja, su novinari Jelena Đukić i Željko Stefanović. Zajednička nit im je rad u kulturno-zabavnom programu Radio Beograda, mada je njihovo delanje vezano za različite vremenske periode. Žiri je mišljenja da je, uz podrazumevanu glasovnu i jezičku stručnost, značajan i njihov doprinos, lični pečat i prepoznatljivost i na polju  informativno-obrazovnog segmenta  emisija  pomenutog  žanra. Dobitnicima priznanja odličje će biti uručeno 3. juna 2023. u smederevskoj Narodnoj biblioteci.

Jelena Đukić, novinar u penziji, tokom svog višedecenijskog rada, najpre u Radio Beogradu a potom i u Televiziji Beograd, kao autor, voditelj i urednik, beleži niz emisija i serijala u kulturno-zabavnom programu ovih glasila. Završivši studije jugoslovenske i svetske književnosti 1962., svoj profesionalni hod započela 1963. kao saradnik, a potom i urednik i voditelj raznih kontakt emisija.

Prva u nizu, „Mikrofon je vaš”, preimenovana u „Subotom uveče”, koju je vodila sa Vlastimirom Đuzom Stojiljkovićem, donela joj je 1967. „Zlatni mikrofon”, a već naredne godine i Nagradu Radio Beograda za najbolje godišnje programsko ostvarenje. Pre prelaska u Televiziju Beograd, nepunu deceniju rada zaokružila je  serijalom  „Tražimo zabavu za vas”, kroz razgovore sa vrsnim delatnicima – Desankom Maksimović, Brankom Ćopićem, Gustavom Krklecom i Radivojem  Lolom Đukićem.

U Obrazovnom programu Televizije Beograd, radila na seriji dokumentarno-igranih emisija  „Kultura stanovanja” u saradnji sa Novakom Novakom, kraće vreme vodila je emisiju „Selo bez seljaka”, a prelaskom u Kulturno-umetnički program priprema, uređivala je vodila dokumentarni deo serije emisija „Nedeljno popodne”, kao i emisije namenjene mladima „Po ljudima učio sam svijet” (Njegoš).

Povodom 13. juna, Dana novinara Srbije, Saveza novinara Jugoslavije i Udruženja novinara Srbije, 1989. dobila je Srebrnu Plaketu za 25 godina rada u novinarstvu i doprinos razvoju novinarske organizacije. Iste godine otišla je u penziju.

Nakon smrti supruga  Radivoja Lole Đukića 1995.,a po njegovoj želji, zbrinjava  Legat i ustupa ga Centralnoj biblioteci Crne Gore na Cetinju da bi potom u periodu od 1995. do 2004. priredila i objavila njegove rukopise – Ogledalo građanina pokornog, Deset zapovesti, Ljudi sa dve glave, Crni sneg, Budibogsnama i Kameleoni.

Željko Stefanović, rođen 1962. u Beogradu, već 17 godina uređuje, priprema i vodi kultnu emisija  Radio Beograda 1 „Vreme sporta i razonode”, porodični magazin o sportu, uz aktuelnosti iz javnog i kulturnog života, a čije emitovanje je počelo davne, 1960. godine. Kao 14-njak zainteresovan za ovaj medij, započeo je saradnju u emisiji „Veče uz radio” Nikole Karaklajića, što je potom uticalo i na njegovo kasnije opredeljenje da studira novinarstvo.

Željko Stefanović
foto: arhiva Ž. Stefanović

Zaljubljenik u muziku, od 1979. autor  je i voditelj omladinske emisije Radio Smedereva „Muzički ringišpil” a 1994. uporedo sarađuje i sa drugim medijima kao što su Radio 101, Beograd 202, Treći kanal RTS-a, gde beleži angažman i u emisijama „Da pitamo zajedno”, „Leto na Adi”, „Hit meseca” i dr. Više godina vodio je i poznate muzičke festivale MESAM, Beogradsko proleće, Gitarijadu u Zaječaru.

Status stalno zaposlenog stiče 1988. u Ježu, radeći za časopis ITD, potom je 13 godina deo redakcije „Politici ekspres” paralelno radeći i na programima Radio Beograda. Pisao je i za brojne časopise na području Srbije, sarađujući i sa sarajevskim AS-om, makedonskim Ekranom i slovenačkim listom Večer.

Dobitnik je više priznanja, među kojima su i „Zlatni mikrofon”, Oskar popularnosti, statue Zlatnog melosa, brojne diplome za vođenje humanitarnih koncerata i priredbi, te Decembarske nagrade Skupštine opštine Zvezdara za značajan doprinos razvoju i unapređenju fizičke kulture. Član je esnafskog i Udruženja sportskih novinara Srbije.

Podsećanja radi, Fond i odličje nose pečat sećanja i dužnog poštovanja prema Branislavu Manetu Šakiću, čiji su život i četvrt veka spikerskog rada ostali utkani u bitisanju smederevskog radija.

Značaj istoimene nagrade za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja je utoliko veći ukoliko se zna da je prva, i do skora jedina te vrste na području bivših država SFRJ i svih potonjih do danas, čemu u prilog govori i kontinuitet njene dodele od 1998. g.

U ime Fonda Branislav Mane Šakić, Jadranka Nićin, osnivač