Početna Najave Međunarodni festival Dan Nikole Tesle na Nijagarinim vodopadima održaće se 9. jula

Međunarodni festival Dan Nikole Tesle na Nijagarinim vodopadima održaće se 9. jula

Međunarodni festival Dan Nikole Tesle, održaće se 9. jula 2023. u Viktorija parku na Nijagarinim vodopadima, od 18 do 23 časa, uz veliki vatromet u 22 časa i vodopade koji će u to vreme biti u bojama srpske trobojke.

„Ovaj festival slavi život i nasleđe jednog od najznačajnijih pronalazača u istoriji, Nikole Tesle, i oduševljeni smo što je baš Srpska škola Nikola Tesla dobila tu priliku da bude glavni organizator proslave rođendana i Dana Nikole Tesle na nivou cele provincije Ontario”, istakao je Borislav Bora Živković direktor i osnivač Srpske škole Nikola Tesla na Nijagari.  

Škola je osnovana u julu 2010. godine na Nijagarinim vodopadima u Kanadi. „Ova edukativna i kulturno-umetnička manifestacija ima za cilj da promoviše život i dostignuća Nikole Tesle, jednog od najvećih umova i naučnika u istoriji, koji je bio inženjer elektrotehnike i mašinstva i tehnološki vizionar. Festival nam pruža divnu priliku da se okupimo i zajedno proslavimo Teslin rođendan, kao i da puno naučimo o životu i radu ovog izuzetnog naučnika. Organizovali smo bogat i raznovrstan program u kojem će učestvovati mnoge poznate ličnosti iz sveta nauke i umetnosti. Ulaz na festival je besplatan i otvoren za sve, bez obzira na godine i poreklo. Pozovite svoje prijatelje i porodicu na festival i budite deo ovog veličanstvenog događaja.

Vidimo se 9. jula na Nijagarinim vodopadima!”, poručio je Borislav Bora Živković.

On je dodao da će u čast Festivala Dana Nikole Tesle 9. jula i rođendana Nikole Tesle 10. jula Nijagarini vodopadi uz spektakularni vatromet biti obasjani u bojama srpske trobojke dva dana za redom u periodu od 22:00 – 22:15 časova. „Učinjen je poseban izuzetak državi Srbiji u čast Nikole Tesle, jer svaka nacija ima pravo da traži osvetljavanje vodopada u boje svoje zastave samo jednom godišnje. To je još jedan od razloga da se svi okupimo 9. jula na Festivalu Nikole Tesle pored Nijagarinih vodopada i da u sklopu programa od 22 časa, uz zvuke trube i Tesline omiljene pesme „Tamo daleko”, uživamo u spektakularnom vatrometu i pogledu na Nijagarine vodopade u bojama srpske trobojke. Dobro nam došli!”, dodao je Bora Živković.

Podsećanja radi Nijagarini vodopadi su na Sretenje, 15. februara, na Dan državnosti Srbije već godinama osvetljeni u boje zastave Srbije, te je velika zahvalnost gradu Nijagari što je i ovoga puta dozvolila da još dana u godini vodopadi budu osvetljeni u bojama srpske zastave.