Početna Najave Patrijarh Porfirije u poseti Austriji

Patrijarh Porfirije u poseti Austriji

Patrijarh Porfirije boraviće u radnoj poseti Austriji od četvrtka 8. juna do nedelje 11. posetiti dva srpska hrama u Beču, osveštati spomen-kapelu Svetih srpskih novomučenika na vojnom groblju u Mauthauzenu, posetiti Crvenu opštinu Linc. U planu je i poseta parlamentu Austrije, kao i susret sa pojedinim poslanicima austrijskog parlamenta, predstavnicima Katoličke crkve, kao i fondacije Pro orjente. 

Glavni događaj je osvećenje kapele i služenje liturgije. Kapela je sagrađena u znak sećanja na vojnike i civile, koji su u jesen 1914. godine zarobljeni i odvedeni iz Srbije i okruženja u logor Mauthauzen kod Linca. Kroz taj logor do 1918. godine prošlo je oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i pripadnika drugih naroda. Kamen temeljac za kapelu položen je 2015. godine. Spomen-kapela je sagrađena na Vojničkom groblju 2018. na mestu logora, mestu stradanja osam hiljada Srba ali i drugih Naroda.

Inicijativa za izgradnju ovoga spomen obeležja velikog stradanja srpskog naroda u Austriji postoji dugo, ali je tek upornošću vladike austrijsko-švajcarskoj Andreja, došlo do ostvarenja cilja.