Početna Događanja Srbi na Malti se družili sa Matijom Bećkovićem

Srbi na Malti se družili sa Matijom Bećkovićem

Minulog vikenda na Malti je gostovao srpski pesnik i akademik Matija Bećković, koga je lično pozvao, da poseti ovo ostvo na kome danas živi veliki broj Srba, vladika Andrej. Organizaciju posete i poetske večeri zajedničkim snagama preuzeli su Crkvena opština i parohija Sv. Apostola Pavla i Sv. Nikole na Malti i Srpski obrazovno-kulturni centar Sv. Jelena Anžujska“.

U subotu, 3. jula, u drevnoj zgradi Univerziteta Malte u Valeti, pred više od 150 ljudi Matija Bećković je govorio svoje stihove i podučavao prisutne. „Malo je reći da je to bio izuzetan događaj za srpsku zajednicu na Malti, kao i da je malo reči kojima bi se moglo opisati osećanje koje bude neprevaziđene i uvek aktuelni stihovi slavnog Pesnika. Ko je imao uši da čuje, mogao je, ne samo čuti, već i naučiti mnogo toga o sebi i svetu u kojem živi, od uvodnih Bećkovićevih reči da se „poezija piše samo na maternjem jeziku”, pa do onih u završnici večeri, kada je govorio o svojim prijateljima, velikim imenima srpske istorije”, istakao je sveštenik Risto Gorančić.


Foto: CO Malta

U nedelju, 4. juna, posle liturgije, Matija Bećković se susreo sa đacima Srpske dopunske škole Sv. Jelena Anžujska, koji su ga iznenadili recitovanjem njegovih stihova, kao tortom na kojoj je bila otvorena knjiga sa rečima „Đe reče Malta” aluzijom na Bećkovićevu pesmu „Đe reče Japan”, dodao je sveštenik.

„Od sveg srca se zahvaljujemo Matiji Bećkoviću na poseti i prilici da se i naše duše, iako daleko od otadžbine, napoje lepotom srpskog jezika pretočenog u jezičke bravure i rime. Zahvaljujemo se i našem dragom vladici Andreju na očinskoj brizi i ljubavi da nam pomogne u obogaćivanju kulturnog života na Malti, kao i svima koji su bili deo večeri koji se doživi samo jednom u životu”, naglasio je jerej Risto Gorančić.