Početna Događanja Poseta patrijarha Porfirija Austriji i osvećenje spomen kapele u Mauthauzenu u subotu...

Poseta patrijarha Porfirija Austriji i osvećenje spomen kapele u Mauthauzenu u subotu 10. juna

Patrijarh srpski Porfirije nalazi se u višednevnoj poseti Eparhiji austrijsko-švajcarskoj gde je glavna manifestacija osvećenje spomen kapele u Mauthauzenu sutra, u subotu 10. juna. U pomenutoj kapeli patrijarh će služiti svetu arhijerejsku liturgiju sa početkom u 9.30 časova. Potom će biti služen svečani čin doksologije u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Lincu sa početkom u 17 časova.

U nedelju 11. juna, patrijarh služiće svetu arhijerejsku Liturgiju u novom bečkom hramu Akatista Presvete Bogorodice u 9.30 časova.

Tokom prvog dana posete prestonici Austrije, patrijarh je u Sabornom hramu Eparhije austrijsko-švajcarske u Beču u svojoj besedi rekao da „Beč nije nepoznat nama pravoslavnim Srbima”.

Foto: Eparhija austrijsko-švajcarska

„Naprotiv grad koji je širio svoje ruke i u svoja nedra vekovima primao naše pretke. A evo hvala Bogu ni vas nije malo ni u carskom gradu Beču ali i u čitavoj Eparhiji austrijsko-švajcarskoj i hvala Boga pored toga što imate mogućnosti da obezbeđujete sebi spoljašnji život, da imate materijalne uslove, da možete da imate egzistenciju, dao je Bog da u ovom gradu imate i svoju dušu. Dao je Bog molitvama Svetoga Save i svih svetih iz našega roda da imate svoje hramove širom Austrije”.

Tokom drugog dana posete Austriji patrijarh je posetio Parlament u Beču i sastao se sa poslanicom i predsednicom Parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom dr Gudrun Kugler, potom se susreo sa ministarkom integracija dr Suzanom Rab u sedištu Državnog kancelara Republike Austrije. U toku dana patrijarh se sastao sa kardinalom Kristoforom Šenbornom u Nadbiskupskoj palati u Beču, pa sa čelnicima fondacije „Pro Orijente“. Patrijarh je u pratnji domaćina vladike Andreja prošetao ulicama Beča i posetio Narodni park.