Početna Događanja SPOJI iz Inzbruka proslavio krsnu slavu Cveti i 15 godina postojanja

SPOJI iz Inzbruka proslavio krsnu slavu Cveti i 15 godina postojanja

Minule nedelje, 28. aprila 2024, Srpska pravoslavna omladina Inzbruk – SPOJI je na praznik Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim, Cveti, obeležila svoju krsnu slavu Cveti i 15. godišnjicu od osnivanja, po prvi put u četiri zemalja.

„Za ovu jubilarnu godinu, odlučeno je da se krsna slava obeleži u svim zemljama gde već duže postoji predstavništvo SPOJI, pored glavnog sedišta u Inzbruku, te je Cveti ove godine obeležen i u Petrovcu na Mlavi u Srbiji, u Berlinu u Nemačkoj i u Lozani u Švajcarskoj”, istaknuto je u ovom mladoj humanitarnoj organizaciji iz Inzbruka u Austriji.


Foto: Spoji

Veći deo Upravnog odbora i deo članova SPOJI iz Tirola prisustvovao je Svetoj Liturgiji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Inzbruku, posle koje su pred okupljenim vernim narodom zajedno sa ocem Aleksandrom Stolićem prerezali slavski kolač i pomolili se za zdravlje i svaki napredak svih članova SPOJI. Slavski kolač i žito je sa svojom porodicom pripremio ovogodišnji kolačar Filip Vlajić, sadašnji predsednik i najmlađi osnivač, tada sa samo 15 godina.

Petrovac na Mlavi

U Petrovcu na Mlavi su se okupili članovi SPOJI iz Srbije, Austrije i Crne Gore, gde su u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg zajedno sa časnim ocima Vlatkom, Mićom, Milenkom i Milošem prerezali slavski kolač, koji je sa svojom porodicom pripremio Stevan Janošević iz Velikog Laola kraj Petrovca, koji je ujedno i glavni predstavnik SPOJI u Srbiji. Prisutni su bili i Luka Mirčeta, član UO, kao i mr Vladimir Vlajić, član UO i jedan od osnivača.

Berlin

U Berlinu kolačar slave je bio Dejan Senić, glavni predstavnik SPOJI u Nemačkoj, koji je okupio jedan deo prijatelja i podržavalaca SPOJI, sa kojima je zajedno sa ocem Draganom Sekulićem u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Tempelhofu prerezao slavski kolač i tako obeležio krsnu slavu naše organizacije.

Lozana

U Lozani u Švajcarskoj kum slave bio je mr Nenad Dragičević sa svojom porodicom, koji je posle Svete Liturgije zajedno sa ocem Bogoljubom Popovićem i članovima porodice i prijateljima prerezao slavski kolač i po prvi put i u Švajcarskoj obeležio krsnu slavu Cveti.

„Svim ovogodišnjim kumovima i kolačarima krsne slave SPOJI-a smo neizmerno zahvalni na trudu, pripremi i prihvatanju ove časne obaveze, u nadi da ćemo i ubuduće nastaviti sa ovom tradicijom”.

Sa obeležavanje slave u Petrovcu na Mlavi
Foto: Spoji

Istorijat

Humanitarna organizaciji SPOJI je osnovana na Cveti, 12. aprila 2009. godine uz blagoslov tadašnjeg episkopa srednjoevropskog Konstantina i tadašnjeg paroha inzbruškog oca Vidoslava Vujasina. Osnivači su bili mladi momci u rasponu od 15 do 20 godina, njih devetorica – Vladimir i Filip Vlajić, Danijel i Igor Lazendić, Dušan Ignjatović, Aleksandar Spasojević, Milan Malešević, Miroslav Mikić i Manuel Simić.

Od tada su aktivni na raznim poljima, među kojima su im tri glavna – kulturno-prosvetno, društveno-sportsko i humanitarno, a u okviru kojih se zalažu za očuvanje srpskog kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta kako u rasejanju tako i u Otadžbini, kao i za pozitivno predstavljanje Srbije i srpskog naroda širom sveta.

Od Vidovdana 2009. kada su imali svoju prvu pravu aktivnost do sada su u delo uspešno sproveli preko 400 akcija, isporučili pomoć u vrednosti od oko 400.000 evra, pomagali 25 puta na Kosovu i Metohiji, 10 puta u Krajini, preko 50 puta u ostatku Srbije i Republike Srpske, među prvima u Austriji ako ne i prvi su 2014. pokrenuli sakupljanje humanitarne pomoći za žrtve poplava u Srbiji i Srpskoj, pomagali su i žrtvama poplava i bolesnoj deci u Tirolu, kao i narodu u Belorusiji, Siriji i Turskoj. U okviru dosadašnjeg humanitarnog rada su pomogli oko 300 porodica sa ukupno preko 1.300 dece.

Godine 2010. su pokrenuli „SPOJI! – Humanitarni časopis za kulturu i obrazovanje“ koji je jedan od tri časopisa takve vrste u istoriji srpske dijaspore, a najveći uspeh SPOJI je sigurno postigao postavljanjem spomen-ploče Diani Budisavljević na njenoj rodnoj kući u centru Inzbruka, posle preko 10 godina upornosti i borbe, jer su još 2010. kao prvi u Austriji pokrenuli prvu inicijativu vezanu za očuvanje sećanja na akciju spašavanja preko 10.000 srpske dece iz ustaških logora između 1941. i 1945. godine u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Sam tekst na spomen-ploči je usaglašen tek 2020. godine, kada je posle javne diskusije sa predstavnicima grada Inzbruka, koja je trajala skoro celu godinu, prihvaćeno da se na ploči spomene poreklo spašene srpske dece. Spomen-ploča je postavljena 7. aprila 2021. na njenoj rodnoj kući u ulici Marije Terezije i predstavlja prvi slučaj u proteklih 30 godina da se na jednom centralnom javnom mestu na Zapadu spominju i srpske žrtve.

Danas SPOJI osim u Austriji ima članove i u Srbiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Holandiji, Crnoj Gori, Rumuniji i SAD, a među počasnim članovima danas su ličnosti iz raznih sfera života iz Austrije, Srbije i drugih zemalja.

„U nadi da ćemo uz Božiju pomoć nastaviti da se zajedničkim snagama borimo za bolju budućnost svih nas a pogotovo naraštaja koji tek dolaze, od srca zahvaljujemo svima koji su nam tokom svih ovih 15 godina pružali podršku od samog početka, jer bez njih ne bi bilo moguće postići sve gore navedeno – SPOJENI SMO JAČI!”, poručeno je u ovoj organizaciji.