Početna Kultura U subotu 17. juna izvodi se 200 predstava „Art” u Ateljeu 212

U subotu 17. juna izvodi se 200 predstava „Art” u Ateljeu 212

Lepa vest vezana za ljubitelje pozorišta dolazi iz Beograda. U subotu 17. juna sa početkom u 20 časova u pozorištu Atelje 212 izvešće se 200 po redu pozorišna predstava „Art” koju igraju Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić i Branislav Zeremski. Prvu predstavu njih trojica odigrali su 1998. godine, a 22 godine kasnije 31.januara 2020. su je obnovili. U subotu je izvodi 200 put.

„Art – komedija u belom” govori o trojici prijatelja koji su vremenom otišli različitim životnim putevima i izgradili različite sisteme vrednosti, ali ipak nisu prestali da se druže. Tako je sve dok jedan od njih trojice ne kupi sliku čuvenog autora, kojoj drugi odriče bilo kakvu umetničku vrednost. Ta slika, kupljena po basnoslovnoj ceni, postaće uzrok žučnih prepirki i rasprava, u kojima tri prijatelja preispituju i iskrenost dotadašnjih postupaka i ukupan međusobni odnos.

Trojica prijatelja, koje igraju vrsni beogradski glumci, kroz svoje uobičajene susrete i razgovore otkrivaju probleme prijateljstva, komunikacije i doživljaja stvarnosti savremenog čoveka, kao i svoje lične, velike drame i zablude.

Tihomir Stanić, Branislav Zeremski i Svetozar Cvetković
Foto: Atelje 212

Britak, duhovit i oštar, sočnog dijaloga i neverovatno dobro napisanih pauza.

Mnogi pozorišni kritičari i teoretičari pokušavaju da otkriju „tajnu” uspeha Arta.

Početnu situaciju komada smatraju dostojnom modernog Molijera, Jasminu Rezu upoređuju sa Pinterom, Nilom Sajmonom, Majklom Frejnom, a Art se nezvanično smatra Mišolovkom našeg doba.

Glumci Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić i Branislav Zeremski ponovo su udružili snage u Ateljeu 212 i obnovili predstavu „Art”. Dvadeset dve godine nakon tadašnje beogradske premijere, trojica dramskih umetnika izvela je ponovo čuveni komad 31.01.2020. na sceni Mira Trailović koji se igra sve do sada.

Izvor: Atelje 212