Početna Najave Razgovor sa Vladom Đurovićem 18. juna u Minhenu

Razgovor sa Vladom Đurovićem 18. juna u Minhenu

U nedelju 18. juna 2023. sa početkom u 12 časova u velikoj sali parohijskog centra u Minhenu odraziće se razgovor sa čuvenom košarkaškom legendom Vladom Đurovićem.

Serijal pod nazivom Zdrav duh, zdrav čovek u okviru koga je i ovo predavanje pod nazivom Tajne košarke i savremeno shvatanje sporta je samo deo aktivnosti koje predstavnici Srpske proslavne crkve nude svojim parohijanima u bavarskoj prestonici sa okolinom.  Od Vlade Đurovića bivšeg jugoslovenskog i srpskog košarkaša, a potom i velikog košarkaškog trenera ima puno da se čuje.

Svoju uspešnu sportsku karijeru je započeo kao košarkaš u OKK Beogradu gde je igrao od 1964. godine do 1973. godine. Po završetku igračke karijere želeo je da ostane u svom klubu, završio je trenersku školu i postao prvi profesionalac u istoriji OKK Beograda. U OKK Beogradu je radio sa pionirima i kadetima. Za trenersku karijeru zahvalan je svom kumu Bogdanu Tanjeviću, koji ga je nagovorio da trenira KK Sloboda Ditu iz Tuzle, a time i započinje njegova bogata trenerska karijera.

Sa ekipom Šibenke je u sezoni 1982/83. osvojio prvo mesto, a bili su prvaci samo šesnaest sati, jer je Upravni odbor Košarkaškog saveza Jugoslavije, na hitno sazvanoj sednici, doneo odluku da se utakmica poništi, pošto je, navodno, sudija Matijević teško oštetio Bosnu. Ceo grad je stao iza kluba, koji nije želeo da igra utakmicu na neutralnom terenu, pa je u istoriji ostalo zabeleženo da je Đurović bio jedini trener koji je titulu šampiona zadržao samo šesnaest sati. Kao trener Šibenke je 1984. godine igrao u finalu kupa Radivoja Koraća.

Potom su se smenjivali domaći i inostrani klubovi čije je igrače trenirao i osvajao mnoge trofeje: pogdorička Budućnost, Zadar, Crvena zvezda, pa grčki Panionis (osvojio kup Grčke 1991), Aris, AEK iz Atine, potom francuski Limož, pa belgijski Okapi Alstar i jedno vreme je bio selektor reprezentacije Belgije. Kao trener Ahileasa osvojio je Kup Kipra 2000. godine. U sezoni 2001/02. je kao pomoćnik Bogdana Tanjevića u Asvelu osvojio prvenstvo Francuske. Od jula do decembra 2002. godine je vodio ponovo podgoričku Budućnost.

U aprilu 2003. godine je preuzeo ekipu FMP-a, sa kojom je istog meseca Kup Radivoja Koraća… pa je preuzeo ekipu Lijetuvos ritasa, pa NIS Vojvodinu, pa je jedno vreme vodio CSKA iz Sofije. Tokom sezone 2008/09. vodio je valjevski Metalac ali se nije zadržao cele sezone već je napustio klub krajem januara 2009. da bi po drugi put u karijeri preuzeo da trenira Vojvodinu, iste godine ponovo je nekoliko meseci vodio FMP, potom bio u Iranu, jedno vreme u Tunisu pa ponovo u OKK Beograd u Košarkaškoj ligi Srbije….