Početna Najave Folklor i orkestar – balkansko proleće u Švajcarskoj

Folklor i orkestar – balkansko proleće u Švajcarskoj

Omladinski simfonijski orkestar centralne Švajcarske sa dirigentom Gregorom Bugarom danas i sutra izvodi na scenu istovremeno dva ansambla. U unakrsnom projektu Balkannesque kombinuju se tradicionalne balkanske igre iz Crne Trave i Vranjskog polja sa kompozicijama Čajkovskog i Andrejeva koje su stvarane pod uticajima sa Balkana.

Svi koji dođu na muzičke večeri u Lucern i Altdorf u petak i subotu uveče imaće priliku da dožive kako se tradicionalni balkanski ples se kombinuje sa balkansko slovenskom orkestarskom književnošću. Koncert će početi „Slovenski maršem” Petra Iliča Čajkovskog, koji je komponovao ovo živopisno i energično koncertno delo u pozadini rata za nezavisnost Srbije protiv Osmanlija (1876-1878). Zatim slede tradicionalne igre iz raznih krajeva Srbije, koje je specijalno za Omladinski simfonijski orkestar centralne Švajcarske priredio srpski kompozitor i aranžer Konstantin Blagojević́.

Dva kulturno umetnička društva KUD Karađorđe Bern i KUD Dobrosav Radovanović́-Kikac iz Bazela će se takođe predstaviti, dok je treća stavka na programu izvođenje dela mladog savremenog bugarskog kompozitora Georgija Andrejeva „Etno varijacije i fuga na balkansku temu” koje su stvorene na osnovu melodije koja je zajednička svim balkanskim zemljama.

„Svaka varijacija dočarava etnički, folklorni i ljudski duh jedne balkanske zemlje. Svako delo  omogućava putovanje muzikom kroz balkanske zemlje. Od nežnog, slatkog,  do vatrenog i impresivnog, muzičko delo pruža izuzetno raznovrstan i svestran zaključak ovog trodelnog koncertnog programa”.

U Lucernu koncert u petak 26. aprila počinje u 20 časova, a u Altdorfu u subotu u 19.30. Ulaznice su deset franaka.