Početna Događanja Štand Babmija iz Beča najposećeniji na Otakring festu

Štand Babmija iz Beča najposećeniji na Otakring festu

Kulturno-sportsko društvo Bambi iz Beča učestvovalo je po treći put u manifestaciji „Mi u Otakringu i Pencingu” (Wir in Ottakring und Penzing)  u 16. Bečkoj opštini, koja je i matična opština ovog kluba.  Na velikom štandu, članovi Bambija su ove godine predstavili srpske specijalitete kojima posetioci nisu mogli da odole. Tražene su bile i kiflice, ali i štrudle i drugi kolači. Osim toga, mogla se probati šljivovica, ali i videti tradicionalni srpski predmeti kao što su čutura, delovi nošnje, ćilimi i drugi suveniri. U okviru programa festivala, dečiji, pionirski, pripremni i izvođački ansambl Bambija su  kroz igru i pesmu prezentovali srpsku tradiciju i kulturu.


Foto: KSD Bambi

„Ovaj događaj je bio prilika da nas još bolje upoznaju naši sugrađani u 16. Bečkoj opštini, ali i sve Bečlijke i Bečlije iz drugih opština koji dođu na manifestaciju. To je bilo i odlično mesto da nizom aktivnosti prezentujemo srpsku tradiciju i kulturu na jako lep način, ali i da predstavimo dobar zajednički suživot svih generacija i kultura u opštini. Pored toga što nam je očuvanje kulture i tradicije prioritet, isto tako nam je jako važno da imamo kvalitetnu saradnju sa institucijama u opštini i gradu. Želim da naglasim da je saradnja sa našom opštinom na izuzetnom nivou i da postoji intenzivna uzajamna podrška u zajedničkom radu”, naglasio je Aleksandar Stanković, predsednik KSD Bambi iz Beča.

Festival „Mi u Otakringu i Pencingu” je tradicionalna bečka manifestacija koja se održava svakog juna u okviru koje se brojne organizacije iz 14. i 16. Bečke opštine predstavljaju svoj rad stanovnicima grada Beča. Na taj način, posetioci mogu da upoznaju organizacije u svom okruženju, otkriju nove aktivnosti i hobije i odmah ih isprobaju. Na sceni se svira živa muzika i mogu se gledati nastupi udruženja učesnika manifestacije, a postavljen je i veliki broj štandova sa ručnim radovima i rukotvorinama.

Kulturno – sportsko društvo Bambi je osnovano 1973. godine sa ciljem razvoja i očuvanja kulturne i folklorne baštine Srba u Austriji i ove godine obeležava 50 godina postojanja. Društvo okuplja više od 600 članova grupisanih u nekoliko sekcija kao što su: folklorna, fudbalska, ribolovačka i muzička. Najmasovnija je folklorna sekcija, podeljena u šest uzrasnih kategorija, od najmlađeg do veteranskog sastava. Kulturno-sportsko društvo Bambi je dobitnik i brojnih priznanja i pobednik na mnogobrojnim festivalima širom Evrope, kao i rado viđen gost na priredbama drugih kulturno-umetničkih društava kako u Austriji tako i u inostranstvu. Više informacija: www.ksvbambi.at