Početna Događanja U Cirihu prezentovao knjiga „Starokatolička crkva: istorija i sadašnjost”

U Cirihu prezentovao knjiga „Starokatolička crkva: istorija i sadašnjost”

U hramu Svete Trojice u Cirihu, tokom posete vladike  Andreja Švajcarskoj,  održana je prezentacija knjige „Starokatolička crkva: istorija i sadašnjost”. „Ovaj istorijski i bogoslovski pregled starokatolicizma rezultat je potrebe da se za srpsku čitalačku publiku priredi jedna monografija o starokatoličkom pokretu. Izvorno pisana na nemačkom jeziku Christkatholische Kirche: Geschichte und Gegenwart knjiga je na srpski jezik prevedena od strane dr Milana Kostreševića. Prezentacija je započela služenjem večernjeg bogosluženja, kojim je načalstvovao protojerej Branimir Petković, starešina hrama”, istaknuto je u Eparhiji austrijsko-švajcarskoj.


Foto: Eparhija austrijsko-švajcarska

Nakon bogosluženja, arhijerejski namesnik za Švajcarsku, protojerej-stavrofor Stanko Marković, pozdravio je sve prisutne goste i govorio o značaju Starokatoličkog instituta u Bernu za razvoj srpske teologije u 20. i 21. veku. „Značaj sestrinske saradnje dveju crkava i iskustva koja su iz te saradnje proizašla, izložili su starokatolički biskup dr Harald Rajn i episkop austrijsko-švajcarski Andrej. Oni su istakli značaj otvorenog i dijaloškog odnosa između crkava, kao i razmenu iskustva i znanja u duhovnom razvoju. Profesorka Angela Berlis sa Univerziteta u Bernu i dr Milan Kostrešević, koautor i prevodilac knjige, govorili su potom detaljnije o samoj knjizi „Starokatolička crkva: istorija i sadašnjost”. Ona je rezultat istraživanja i saradnje između fakultetskih i crkvenih institucija te predstavlja značajan prilog za razumevanje istorije, teologije i prakse Starokatoličke crkve i starokatolicizma uopšte”, rečeno je u Eparhiji.

Nakon uspešne prezentacije, prisutni su se uputili na svečanu večeru u sali hrama, gde je nastavljeno druženje i razmena iskustava. Tokom večere, delegacija Ukrajinske pravoslavne Crkve, predvođena Episkopom bojarskim Venijaminom, vikarom Kijevske mitropolije zaduženim za parohije u inostranstvu i igumanijom Serafimom iz Odeske mitropolije, pridružila se ovom značajnom događaju. Celom događaju prisustvovao je i ambasador Bosne i Hercegovine u Švajcarskoj, dr Boro Bronza. „Prezentacija knjige „Starokatolička crkva: istorija i sadašnjost” pružila je prisutnima dobru priliku da dublje upoznaju ovu važnu versku zajednicu i da unaprede svoje znanje o starokatolicizmu. Stoga je inicijativa da se ovakva knjiga objavi na srpskog jeziku otvorila put za dalju saradnju i razmenu među različitim verskim zajednicama i kulturnim institucijama”, naglašeno je u Eparhiji.