Početna Vesti Mohač i Apatin se zvanično pobratimili

Mohač i Apatin se zvanično pobratimili

U Gradonačelničkom uredu Mohača, nedavno je svečano potpisan sporazum o bratimljenju tog grada sa Apatinom, u Srbiji. U dokumentu stoji da će gradovi pobratimi sarađivati na poljima razvoja, kulture, turizma, sporta, obrazovanja i poljoprivrede. Plan sadrži i razmenu iskustava između predstavnika lokalnih samouprava, škola i civilnih organizacija.

Svečanost, koju su svojim prisustvom uveličali Ivan Todorov, ambasador RS u Budimpešti, Aleksandar Fakraš, ataše, kao i predstavnici pobratimskih gradova iz Nemačke, Francuske, Rumunije i Hrvatske, i rukovodstvo grada Mohača predvođeni Jofefom Kovačem Vešrendijem.
Usledili su govori gradonačelnika i predstavnika Mohaču pobratimskih gradova: Benshajma iz Nemačke, Vaterloa iz Franucske i Aranjošđereša iz Rumunije. Svi oni istakli su značaj i koristi od ovakvog vida saradnje.
Domaćin prigodne priredbe Gabor Pavković, gradonačelnik Mohača, naglasio je važnost ovog vida prijateljstva i saradnje. „Naše gradove, Apatin i Mohač, povezuju broje stvari. Geografski i istorijski pripadamo jednoj prirodnoj regiji. Nadam se na svi poljima pružaju izvanredne mogućnosti saradnje. Iako se proporcije razlikuju, postavlja se pitanje ko sve živi u Mohaču? Mađari, Hrvati, Nemci, Romi i Srbi. Koje nacionalnosti žive u Apatinu? Ista, a prisutna je i rumunska zajednica. Smatram veoma važnim, u okviru naše saradnje, veze uspostave i civilne organizacije i narodnosti u našim naseljima” podvukao je Pavković.

Predsednica Opštine Apatin Dubravka Korać u svom obraćanju, takođe, je istakla zadovoljstvo zbog pobratimljena sa Mohačom. „Ovo je važan dan za Apatin i Mohač, dan kada obeležavamo bratimljenje dva grada, koji se prepoznaju po sličnosti. Srpska zajednica u Mohaču postoji vekovima i danas je živa i organizovana, kao i institucije kulture, a tu je i Srpska pravoslavna crkva. Apatim ima organizovanu mađarsku zajednicu – oko 10% Apatinaca čine pripadnici mađarske nacionalne manjine. Želimo da naši mladi Apatici, kao i mladi iz Mohača putuju uz Dunav, dolaze u bratski grad otkrivaju kulturne sadržaje i kroz kulturu se povezuju, jer se najbrže i najbolje uči kroz doživljaje i kreativnu razmenu!”, rekla je Dubravka Korać i istakla prirodne lepote, kulturne i privredne ponude Apatina.

Prisutni u sali u Mohaču na svečanoj ceremoniji
Foto: Srpske nedeljne novine


Na kraj je prisutne u svečanoj sali Gradonačelničkog ureda Mohača pozvala na „Ribarske večeri”, tradicionalnu manifestaciju administrativnog, privrednog, prosvetnog i kulturnog centra Zapadnobačkog upravnog okruga. Zvanični ugovor o bratimljenju svojim potpisima overili su Gabor Pavković i Dubravka Krač.
Ivan Todorov, ambasador RS u Budimpešti, rekao je da je posle zajedničkih sednica mađarske i srpske vlade, kroz bilateralne sporazume otvorena mogućnost saradnje na nivou gradova. „Ljudi su najveći kapital. Ujedno se nadam da će, nakon izgradnje mosta, Mohač biti još bliži Srbiji. Sa druge strane se nadam da će se razvijati privredna saradnja, kulturna, sporska… Sve u svemu, očekujemo odlične rezultate i nadam se da će ova saradnja u budućnosti imati još veći značaj”, rekao je srpski ambasador.

Nakon svečane ceremonije, delegacije gradova i opština uputile su se u centar grada, gde su meštani Mohača prigodnim kulturno umetničkih programom obeležili praznik Svetog Jovana Nepomukog.

Izvor: Sprske nedeljne novine