Početna Škola Zajednički projekat učenika iz Berlina, Hamburga i Hesena – „Kultura sećanja –...

Zajednički projekat učenika iz Berlina, Hamburga i Hesena – „Kultura sećanja – Dnevnik Ane Frank”

Tokom ove školske godine učenici Srpskih dopunskih škola iz Berlina, Hesena i Hamburga u Nemčakoj zajedno su realizovali projekat pod nazivom „Kultura sećanja – Dnevnik Ane Frank”. Autori su bile nastavnice đaka Srpske dopunske škole Marija Aleksić, Bojana Rakonjac i Tatjana Filipović koje su sa đacima obradile na razne načine temu stradanja. Krajnji produkt ovog projekta je video film, a prethodila su poseta muzeju, čitanje dnevnika Ane Frank i razgovor na tu temu, radionice na časovima, priprema plakata. Kako se u međuvremenu dogodio nezapamćeni masakr u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, učenici su ovu projektnu aktivnost posvetili stradalim učenima i osoblju.


Foto: Srpska škola u Frankfurtu, Berlinu i Hesenu

„Ono što je učinjeno, ne može se poništiti, ali se može sprečiti da se ponovi”- sa ovom idejom vodiljom započeo je projekat „Kultura sećanja – Dnevnik Ane Frank”. Straniji uzrast učenika Srpske dopunske škole iz Frankfurta je sa nastavnicom Bojanom Rakonjac posetio Jevrejski muzej, centar porodice Frank. U Darmštatu je čitan dnevnik uz poruku „Pamtimo zbog Ane, zbog nas i onih koji tek dolaze”. Da Ana Frank nije bila jedina, govorilo se i u Berlinu uz pripremu plakata, kao i Hamburgu.
Kroz ovu temu učenici su imali priliku da upoznaju i čuju stavove svojih drugara iz drugih pokrajina u Nemačkoj, da nauče puno reči i pojmova na srpskom jeziku, koje se ne susreću u svakodnevnom govoru.  Lepa realizacija nastavnica Bojanje Rakonjac, Marije Aleksić i Tatjane Filipović.