Početna Kultura Film „O novcu i sreći” prikazan na najvećem svetskom festivalu animiranog filma...

Film „O novcu i sreći” prikazan na najvećem svetskom festivalu animiranog filma u Ansiju

Nakon nagrade publike za kratki animirani film „O novcu i sreći” na festivalu u Italiji, kako je objavio Filmski centar Srbije ovaj film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka prikazan je u okviru takmičarskog programa „Perspektive”,  prestižnog Festivala animiranog filma u Ansiju u Francuskoj.

Ovaj festival predstavlja najznačajniji festival animacije na svetu, a ovogodišnje izdanje okupilo je više od 15.000 akreditovanih gostiju iz celog sveta. Učešće u okviru ovog festivala predstavlja veliku uspeh u svetu animacije. 

Animirani film „O novcu i sreći” na festivalu je imao čak četiri projekcije pred punom salom i naišao je na odlične reakcije publike. Reditelji filma Ana Nedeljković i Nikola Majdak imali su priliku da prisustvuju ovom festivalu i predstave svoj rad publici. 

Film „O novcu i sreći” bavi se aktuelnom temom ekonomije, kroz distopijski svet Hrčaka koji žive i vredno rade u Hrčkolendu, savršenoj državi sa savršenom ekonomijom u  kojoj BDP konstantno raste, ne postoji nezaposlenost, a sto odsto stanovništva izjašnjava se da je srećno. Naravno, kao i svaki pokušaj nasilnog uređenja savršenog društva, svet Hrčaka ima i svoju mračnu stranu, koju postepeno otkrivamo tokom filma. Film traje deset minuta i rađen je u zahtevnoj stop motion tehnici animacije, u kojoj su korišćene plastelinske lutke.  

Film je premijerno prikazan na prestižnom Filmskim festivalu u Lokarnu u Švajcarskoj, u avgustu 2022. godine, a potom i na brojnim drugim međunarodnim festivalima među kojima izdvajamo Sarajevo Film Festival, DOK Leipzig i PÖFF Black Nights Film Festival u Talinu. Američku premijeru imao je na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari. 

Prvi animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka „Rabbitland” nagrađen je Kristalnim medvedom na Berlinalu 2013. godine i prikazan je na više od sto festivala širom sveta. Njihov drugi animirani film „Neputovanja” iz 2018. godine, prikazan je na Berlinalu, Ansiju (Annecy) i Sandensu, kao i na brojnim drugim festivalima, a takođe je kvalifikovan za Oskara i nominovan za prestižnu Annie nagradu u Los Anđelesu.

Film „O novcu i sreći” je njihov treći kratki animirani film. Trenutno rade i na razvoju svog prvog dugometražnog animiranog filma „Novi Rabbitland”. Film „O novcu i sreći” producirala je filmska kuća Baš Čelik (producentkinja Jelena Mitrović) a koproducenti su Finta Film iz Slovenije (Tina Smrekar) i Bfilm iz Slovačke (Peter Badač). Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Slovenačkog filmskog centra i  Creative Europe Media, a distributer je MIYU iz Francuske (Luce Grosjean). Boravak autora na festivalu u Ansiju podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije. 

Autorka scenarija i vizuelnog koncepta je Ana Nedeljković, direktor fotografije Nikola Majdak, montažu filma radila je Milina Trišić, muziku Dušan Petrović, naratorka je Maša Mileusnić, dizajn zvuka radio je Julij Zornik a film su animirali Ana Nedeljković, Leon Vidmar i Nikola Majdak. U radu na ovom filmu učestvovali su i brojni drugi saradnici. 

Izvor: Filmski centar Srbije