Početna Informacije U Kruševcu priređena izložba Muzeja žrtava genocida „Sećanje koje traje: Prebilovci”

U Kruševcu priređena izložba Muzeja žrtava genocida „Sećanje koje traje: Prebilovci”

Povodom svečanog otvaranja rekonstruisanog Doma Slobodišta u Kruševcu u Narodnom muzeju priređena je izložba Muzej žrtava genocida „Sećanje koje traje: Prebilovci”.

Memorijalni kompleks koji je nastao po ideji književnika Dobrice Ćosića i projektu arhitekte Bogdana Bogdanovića, na mestu stratišta iz vremena Drugog rata i nemačke okupacije, podignut je 1978 godine, a sada je kompleks koji je pod zaštitom države, kompletno rekonstruisan i obnovljen.

Realizaciju ovog projekta podržali su Ministarstvo kulture i Fondacija Muzeja žrtava genocida a u cilju da se  dostojno čuva uspomena na stradale u Drugom svetskom ratu.


Foto: Ministrastvo kulture

Izložbu, „Sećanje koje traje: Prebilovci” koja je potresno svedočanstvo zločina hrvatskih ustaša nad srpskim narodom u hercegovačkom selu Prebilovcima, Muzej žrtava genocida priredio je  u saradnji sa Narodnim muzejom Kruševac a  državni sekretaru  Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović je tom prilikom poručio da je negovanje  trajnog sećanja na žrtve dužnost svih nas, jer time čuvamo ne samo istoriju srpskog naroda, već branimo čitavo čovečanstvo od ponavljanja takvih strahota.

Ivanović je rekao da Prebilovci predstavljaju jedno od najstrašnijih imena u kolektivnom sećanju srpskog naroda. „Naše sećanje na žrtve genocida počinjenog nad Srbima i drugim narodima tokom Drugog svetskog rata i razumevanje njegovog užasa, mora biti čuvano i negovano”, dodao je Ivanović. On je naveo da će  „Slobodište” i dalje na najbolji način osvetljavati naše slobodarske tradicije, našu prošlost i pomagati nam da delujemo u  vremenu u kojem živimo i razumemo vreme koje je pred nama.

Autorka izložbe je Jasmina Tutunović-Trifunov, viša kustoskinja u Muzeju žrtava genocida. Autor postavke je dr um. Nikola Radosavljević, kustos i rukovodilac Grupe za programe u kulturi, prosveti, umetnosti i izdavaštvu Muzeja žrtava genocida.

Izvor: Ministarstvo kulture Republike Srbije