Početna Kultura Izložba „Suprastrati” se otvara 13. jula u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Izložba „Suprastrati” se otvara 13. jula u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Izložba „Supstrati” zajednički projekat tri umetnika iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, biće otvorena 13. jula u 20 časova u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Kako je naglašeno u Ministarstvu kulture projekat obuhvata nove radove Nine Zeljković iz Republike Srbije, Kristine Pulejkove iz Severne Makedonije i Drianta Zenelija iz Albanije i realizuje se pod pokroviteljstvom ministarstava kulture tri zemlje, a kustos izložbe je Klaudija Pecold, osnivač „Curating Evolution”.

„Fokusirajući se na savremenu umetnost kao platformu za osvešćivanje i transformaciju prirodne i kulturne baštine, projekat „Supstrati“ ističe suštinske veze koje postoje između Srbije, Albanije i Severne Makedonije, zemalja koje učestvuju u projektu Otvoreni Balkan i poziva na ponovno povezivanje sa zajedničkim geofizičkim osnovama, zajedničkim ritualima i imaginarijumima koji ih povezuju. Publika će moći da poseti izložbu do 12. avgusta 2023. godine”, istaknuto je u Ministarstvu kulture.

Projekat Otvoreni Balkan je ekonomska regionalna inicijativa koja podstiče saradnju tri zemlje regiona -Srbije,  Severne Makedonije i Albanije.  Inicijativa je tokom protekle godine proširena i na oblast kulture kroz saradnju tri ministarstva kulture i u skladu sa tom idejom ministarstva su u saradnji sa Kulturnim centrom Srbije u Parizu pokrenula projekat „Open Balkan season”, koji će se tokom 2024. godine održati u Kulturnom centru Srbije u Parizu sa ciljem međunarodnog predstavljanja ovog projekta. Program sezone Otvoreni Balkan biće prilika da tri zemlje predstave svoje viđenje balkanske kulture, svoje umetničke scene, priče iz istorije, mitove i legende, a sve u savremenom konceptu. Kroz interkulturalni dijalog i interdisciplinarni pristup, projekat će promovisati kulturne i umetničke specifičnosti Balkana.