Početna Najave Vidovdanske svečanosti se održavaju 2. jula na Azurnoj obali

Vidovdanske svečanosti se održavaju 2. jula na Azurnoj obali

Prvi put zajedno srpske zajednice iz Kana i Nice na Azurnoj obali obeležiće Vidovdan sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, udruženja Balkan Azur, Srpske zajednice u Kanu, Srpsko-francuskog udruženja iz Nice i Nacionalnog udruženja veterana Francuske Petar prvi.

Drugog jula obeležavanja Vidovdana počeće u 10 časova u Nici u Srpskoj pravoslavnoj crkvi gde će sveštenici Goran Ilić Benke iz Liona i Igor Vujisić iz Nice služiti svetu liturgiju. Potom će održati pomen borcima stradalim za Krst časni i Slobodu zlatnu. Nakon zajedničkog ručka u prostorijama crkve, svi će se zajedno uputiti ka Kanu.

U Kanu, u 17 časova, u bioskopskoj sali kulturnog centra Raim, biće izvedena Vidovdanska akademija. Program će biti i na srpskom i francuskom jeziku pošto će u publici biti i predstavnici srpskog rasejanja i njihovi prijatelji sa Azurne obale. Pored muzičkog dela programa u kojem će pevati Sonja Vujičić i sveštenik Goran Ilić Benke, publici će se predstaviti i folklorno društvo iz Kana koje čini srpski podmladak. Oni će izvesti igre iz leskovačkog kraja. Recitale o Kosovu na srpskom, uz prevod na video-bimu, izvešće Dragana Tripić, nekadašnja glumica kulturnog centra u Pećincima. Prisutnima će se obratiti i predsednik udruženja Deca Jasenovca David Jakovljević iz Pariza, koji je i potpredsednik Saveza srpskih udruženja Francuske.

U okviru predstavljanja srpsko-francuskog prijateljstva gost će biti Zoran Kostić, jedan je od potomaka srpskih junaka, koji je sahranjen na srpskom vojničkom groblju u Sen Mandrijeru, pored Tulona. On će ujedno iskoristiti priliku da poseti grob svog pradede, prvi put u svom životu.

Pored obeležavanja Vidovdana, akademija će biti namenjena promovisanju srpsko-francuskog prijateljstva. U vezi sa tim, našim ljudima koji tamo žive i stvaraju, biće prikazan film Zvona Notr dama sa francuskim prevodom, rediteljke Ivane Hadži Popović, koja će se putem video poziva uključiti direktno u Kan pre prikazivanja filma. Radi se o filmu, kako ističe sama rediteljka i književnica, o jednoj velikoj zemlji i jednoj maloj zemlji u kojoj je jednom sve bilo francusko.

Bogat štand srpskih proizvoda će se naći ispred bioskopske sale za ljubitelje sibirske aronije, meda, domaćih suhomesnatih proizvoda i sl.

Za večernje sate je predviđena zabava uz muziku. Pevač Daniel Trenčovski će uveličati ovaj dan i doprineti lepoj atmosferi, a biće prilike da se i budući đaci Srpske dopunske škole u Kanu upišu u odeljenje, koje će početi od septembra.

Veče će biti posvećeno humanitarnoj akciji Za naše tri sa ciljem da se pomognu tri mlade žene u sakupljanju sredstava za lečenje. U toku večeri će biti javno saopšteno koliko je novca sakupljeno.