Početna Događanja U Berlinu održana Vidovdanska akademija i podeljene đačke knjižice učenicima Srpske dopunske...

U Berlinu održana Vidovdanska akademija i podeljene đačke knjižice učenicima Srpske dopunske škole

Učenici Srpske dopunske škole u Berlinu su održavanjem svečane Vidovdanske akademije završili ovu školsku godinu. U Ambasadi Republike Srbije u Berlinu je minulog vikenda održana Vidovdanska svečanost, a potom su i dodeljene đačke knjižice učenicima Srpske dopunske škole koji su nastavu pohađali kod nastavnica Marije Aleksić i Mirjane Stefanović. Lepo vreme omogućilo je da dvorište srpske ambasade bude ispunjeno svim bojama i veselošću oko 130 učenika srpske škole, koji su izveli bogat program posvećen velikom srpskom prazniku Vidovdanu. Đaci su recitovali srpske narodne pesme i odigrali dramski prikaz večere uoči Kosovskog boja. Program je upotpunjen i nastupom guslara Svetozara Koprivice kao i spletom igara iz Šumadije, koje su izveli mladi članovi Srpsko-nemačke zajednice Mladost iz Berlina. Uz gromoglasne aplauze učenici su tokom podele knjižica nagrađeni za pohađanje nastave na srpskom jeziku, učenju, dobrim ocenama i što je najvažnije motivaciji i želji da nauče jezik svojih predaka.


Foto: Srpska škola u Berlinu – Ambasada Srbije u Berlinu

Ambasadorka dr Snežana Janković je otvorila svečanost poželevši dobrodošlicu gostima. Istakla je važnost učenja srpskog jezika i održavanja jakih veza sa maticom. Govorila je i o značaju Vidovdana za srpski narod i žrtvama koje su naši preci podneli za slobodu i nezavisnost. Osvrnula se i na težak položaj Srba na KiM i potrebu da im pružimo svu moguću podršku za opstanak na njihovim vekovnim ognjištima. „Identitetska osnova znači da znamo ko smo, kojim jezikom govorimo, kojim jezikom pišemo, kakva nam je kultura i kakva je naša istorija” istakla je ambasadorka u svome obraćanju zahvalivši se roditeljima koji ulažu značajan napor kako bi svoju decu redovno vodili na nastavu Dopunske škole”, prenela je Ambasada Republike Srbije.

Starešina hrama Sveti Sava u Berlinu, protojerej stavrofor Radomir Kolundžić je decu i roditelje podsetio na moralne i duhovne izazove kojima odolevamo od Vidovdana do danas. „Pre više od šest vekova, srpski narod je na Kosovu položio ispit iz rodoljublja. Od onog vremena do danas, u narodnu dušu ulivan je ideal čistog jevanđeoskog rodoljublja i ideal hrišćanskog shvatanja patriotizma. Vidovdanske poruke imaju veliku snagu i nadahnuća i pokretanja na nova pregnuća” istakao je protojerej Kolundžić.

Nastavnice srpske dopunske škole Marija Aleksić i Mirjana Stefanović srdačno su dočekale brojnu decu i njihove roditelje i zahvalile im se na kontinuiranoj podršci  nastavi. Tom prilikom uručene su i zahvalnice ambasadorki  Republike Srbije u Berlinu dr Snežani Janković, starešini hrama Sveti Sava protojereju stavroforu Radomiru Kolundžiću, predstavnicima udruženja građana  i Savetu roditelja dopunske nastave za  dugogodišnju saradnju i pomoć u realizaciji nastave.

Bogat i raznolik kulturno-umetnički program sastojao se od brojnih kratkih i poučnih govornih sadržaja, uz izvođenje horskih dečjih pesama „Negujmo srpski jezik” i „Ćirilo i Metodije”. Melodiju „Kosovski božuri” na violončelu izveo je Anđel Vasić, a pesmu „Srbija” otpevale su sestre Emilija i Natalija Stojilković.  Izveden je i đački igrokaz „Komadi različnejih kosovskijeh pjesama” uz sjajnu koreografiju Šumadija koju su maestralno odigrali folkloraši srpsko-nemačke zajednice Mladost koji su bili gosti na ovoj đačkoj svečanosti.

Uz autentične epske zvuke gusala, renomirani i višestruko nagrađivani guslar Svetozar Koprivica otpevao je deo iz „Kneževe večere”. Velike i duboke emocije izazvala je i pesma „Oj, Kosovo, Kosovo” koju je otpevala učenica drugog razreda Jozefina Miletić, uz gromoglasni i ritmički aplauz svih prisutnih gostiju i učenika.

Pored učenika iz Berlina, deo nastupa su bili i učenici koji pohađaju nastavu na daljinu i dali su značajan doprinos i pečat u realizaciji Vidovdanske svečanosti.

„Hvala našoj ambasadorki dr Snežani Janković, srpskoj crkvenoj opštini u Berlinu, učenicima, predstavnicima saveta roditelja i SNZ Mladost na velikom i neumornom angažovanju. Najlepše hvala svim gostima, roditeljima i medijima koji prate i podržavaju naš rad”, istakle su neumorne nastavnice Marija Aleksić i Mirjana Stefanović.

Ovoj manifestaciji je prisustvovalo oko 300 gostiju, roditelja i prijatelja đaka, kao i gostiju iz Brusa u Srbiji. Predstavnici srpskog rasejanja su veoma pozitivno ocenili organizaciju ovog događaja kao i celokupnu aktivnost Ambasade u radu sa predstavnicima srpske dijaspore.
Nastava na srpskom jeziku se izvodi u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije.