Početna Događanja Tamo daleko u Parizu, gde se srpstvo čuva – lični stav Mirjane...

Tamo daleko u Parizu, gde se srpstvo čuva – lični stav Mirjane Marković

Pariz grad svetlosti i ljubavi, svojom lepotom, istorijom, kulturom i građevinama vekovima mami posetioce i sve one koji žele da ga bolje upoznaju. Mnogi Srbi su ga ne samo posetili već i nastanili  i dali značajan doprinos kulturnom miljeu Pariza. I ono, što je najbitnije, oni svoj zavičaj i svoju Srbiju ne zaboravljaju i trude se da očuvaju svoju tradiciju, kulturu i jezik.

U Parizu pri crkvi Svetog Save u ulici Simplon deluje parohijska škola Sveti Sava gde deca uče srpski jezik i uključena su u mnogobrojne kulturne manifestacije zahvaljujući angažovanju nastavnika Ljubice Burgić. Prota Nikola Škrbić unazad 20 godina pomno prati i podržava  rad  dece, prisustvuje svim programima i svi drugi sveštenici na čelu sa vladikom Justinom. I ovog 21.juna 2023. godine u parohijskoj školi Sveti Sava organizovano je prikazivanje pozorišnog performansa, recitovanje poezije na srpskom jeziku, kviz i susret sa pesnikinjom Danicom Danom Dodić koja živi i stvara u Parizu. Pored učenika parohijske škole koji žive u Parizu i okolini Pariza  gost na navedenoj manifestaciji bila je Nikolija Marković, učenica  OŠ Jovan Jovanović Zmaj i književnica Mirjana Marković iz Sremske Mitrovice. Nikolija Marković je recitovala pesmu „Miš” pesnikinje Olivere Šutulić iz Valjeva.


Foto: M. Marković

Učenici su imali priliku da čuju na video bimu i pesmu „Tesla i Nijagara” pesnikinje Danice Dane Dodić posvećene Tesli koju izvode Tanja Andrijić i Dragan Milanović.

Dva dana kasnije, 23.juna 2023., u  Kulturnom centru Srbije u Parizu bilo je predstavljanje zbornika „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata”. Na promociji su govorile: Natali Beljanski Popović, direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu, mr Milana Kvas, upravnica Spomen zbirke Pavle Beljanski, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice Srpske, Gordana Krstić Faj, istoričarka umetnosti i gospođa Dominik Berman Marten, nećaka Andrea Lota, pariskog profesora Save Šumanovića.

Publika je imala priliku da čuje zanimljive delove iz zbornika, sazna o umetnikovom životu u Parizu, pogleda prepisku između profesora Lota i Save Šumanovića i pogleda  ekskluzivne fotografije  slika Save Šumanovića za koje javnost nije dovoljno upoznata, kao i slike Save Šumanovića koje su izložene u Kulturnom centru Srbije. Sa navedenim događajem bili su završeni dani obeležavanja 50 godina postojanja Kulturnog centra Srbije u Parizu.

Treba istaći i značaj moje sugrađanke i prijateljice Gordane Krstić Faj koja živi i stvara u Parizu što doprinosi kulturnom životu i očuvanju srpske kulture i umetnosti. U proteklom poluvekovnom periodu mnogi umetnici i književni stvaraoci iz matice i dijaspore su imali priliku da predstave svoje stvaralaštvo u Kulturnom centru. Svakako i za mene je bila velika čast što sam imala promociju moje treće zbirke poezije „Budi mi jutro” u Kulturnom centru Srbije u Parizu 2008.godine.

I ono što mi je izazvalo posebnu emociju tokom boravka u Parizu što sam prisustvovala pomenu na srpskom vojnom groblju u Tijeu povodom obeležavanja Vidovdana.

U subotu 24. juna 2023.godine u čast obeležavanja Vidovdana,  sa početkom u 11 časova na srpskom vojnom groblju u Tijeu kod Pariza u organizaciji Saveza Srba Francuske okupili su se Srbi iz Pariza, diplomate Ambasada Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, učenici parohijske škole Sveti Sava i članovi Moto kluba Sveti Lazar da posle opela koje su održali prota Nikola Škrbić i sveštenik Nenad Kostić odaju poštu vojnicima koji su dali život u velikom ratu i ujedno da podrže naše sugrađane na Kosovu i Metohiji koji u ovom trenutku se nalaze u veoma teškoj situaciji.

Sprsko vojno groblje se nalazi na adresi 261 Route de Fontainebleau, 94320 Thiais, (samo 20 minuta od Pariza). Na groblju je sahranjeno 747 srpskih ratnika iz Prvog svetskog rata koji su sa fronta prevezeni u francuske bolnice. 

I gledam te grobove i beli krst do krsta i vidim na njima prezimena  Stevanović, Babić, Marković, Stamenković, Stojadinović, Jakovljević, Živković, Savić… tamo daleko  su na večnoj straži. I dopire pesma „Kreće se lađa Francuska”, „Ovo je Srbija” koju izvodi Petar Gojković umetnik koji živi i stvara u Parizu sa svojim orkestrom i pesma „Tamo daleko” koju pevaju učenici parohijske škole Sveti Sava, i neki ponos i radost u meni što sam na tren tamo daleko u Parizu gde se srpstvo čuva.

Za portal Rasejanje.info Mirjana Marković, književnica iz  Sremske Mitrovice