Početna Događanja Poseta dece sa Kosova i Metohiji Moskvi

Poseta dece sa Kosova i Metohiji Moskvi

Na praznik Vrbicu, u prostorijama Srpskog kulturnog udruženja Zavet u Moskvi održan je susret učenika Osnovne škole Janko Jovićević iz Goraždevca, sa vršnjacima Dopunske škole srpskog jezika Sveti Đorđe u Moskvi. Njih su povezali nastavnik Ljubiša Miljanović iz Goraždevca i učiteljica Tatjana Beranović iz Moskve.

„Deca su se družila, pevala i igrala, razmenjivala utiske i kontakte. Održan je zajednički Javni čas gde su se „zemljaci” razmenjivali raznim pesmama, pričama i šalama. Učenici Srpske dopunske škole u organizaciji Ministarstva obrazovanja Republike Srbije uručili su prigodne poklone svojim novim drugarima”, istakla je učitelja Tatjana Beranović.


Foto: Sprska dopunska škola Sveti Đorđe Moskva

Usledio je svečani ručak restorana srpske kuhinje Damil. Reči dobrodošlice vlasnice restorana Ranka Balotić Ilić i da i naredne godine volela da ugosti decu sa Kosova i Metohije su prijale svima.

Predstavnici ruskog projekta „Pomozi delom” niz godina organizuju posete đaka sa Kosova i Metohije  Rusiji.  Olga Serebrovska i Andrej Leonov govorili su o planovima i izrazili nadu na dalju saradnju. Za sve učenike i njihove drage goste bila je održana umetnička radionica „Pustovanje vune-stari srpski zanati” pod rukovodstvom srpske slikarke Vesne Simić. Dolazak srpske dece sa Kosova i Metohije omogućio je Nebojša Janković, iz kompanije AD „Komita” Rusija.

Osnovci sa Kosova i Metohije su posetili  i Ambasadu Srbije u Moskvi. U srdačnom razgovoru sa ambasadorom Momčilom Babićem i zaposlenima Ambasade, razmenjeni su utisci o prijateljskoj Rusiji i životu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Tokom boravka u Rusiji, srpska deca su imala priliku da se upoznaju sa kulturno – istorijskim znamenitostima Moskve. Posetili su i Sergejev Posad, kao i grad Dolgoprudni.