Početna Škola Dirljiva poruka nastavnice Blaženke Trivunčić upućena na Vidovdan svojim đacima u Kulturnom...

Dirljiva poruka nastavnice Blaženke Trivunčić upućena na Vidovdan svojim đacima u Kulturnom centru Srbije u Parizu – „Nevidljivo ogledalo”

Na početku svake školske godine, pa tako i na početku ove 2022/23, susret sa đacima ispred Kulturnog centra Srbije u Parizu, iako se čini očekivan, uvek bude poseban. Obično stajem pored njih i merkam koliko su me prerasli, a radost pršti na sve strane. Oni mlađi mi trče u zagrljaj, širim ruke, dok krajičkom oka onima malko starijima iza smeška nazirem ushićenost što sam primetilila – sve. Osećam da ta radost izvire iz naših časova i znam da će, koliko god bila stroga i zahtevna, uz po koju šalu obaveznu, do učionice, spontanu tokom časa, uz po koju igru obaveznu, uz po koju toplu reč i priču poučnu, razumeti koliko je važno – istrajati i uspeti. „Novajlije” se brzo uklapaju jer prvi čas počinje slavljem – nagradama, pohvalnicama, diplomicama, slatkišima, pesmicama, razgovornicima, malim testovima, a sve je to doputovalo iz Srbije – kao što smo i mi sami.


Foto: B. Trivunčić

Nezaboravnom su ovu godinu učinili nastupi na značajnim kulturnim događajima. Stvaralaštvo, igrokazi i muzičke interpretacije se podrazumevaju, kao domaći zadaci, kao kruna nastavnog procesa iz kojeg izviru, kao jedinstveni pečat naučenog na časovima srpskog jezika, istorije i kulture. Bilo je i nagrada na konkursima, prebrojano ih je čak 30. Uz đačku knjižicu pišem pohvalnicu, onu, u čijem je podtekstu sav smisao, neprocenljivo i nemerljivo uzdarje znanja, koje tka ličnost „malih ljudi koje mi zovemo deca”:

Dragi moj đače,

Jednog dana ćeš se, kad pronađeš ovu uspomenu, obradovati toliko, kao da si sreo prijatelja iz detinjstva! Kad u nju pogledaš, znaćeš sa sigurnošću – jer se ogledaš u nevidljivom ogledalu – da si to – glavom i bradom – ti:

Roman Stupovski, Aleksandar Tran Duk, Žulijet i Ivona Marvučić, Luka Simeunović, Nikola Mandarin, Konstantin Stevanović, Stefan Sovilj, Lana i Tea Sretenović, Igor i Ivana Milutinović, Anđela i Aleksej Duval Lazić, Nikola Stojanović, Lea Milić, Tamara i Sara Šarčević, Milan i Luna Borža Žikić, Lea Lekić, Viktorija Stefanović, Leontina Stević, Lazar Medić, Ena Radenković, Una Grebović, Ana i Andrija Kobiljski, Leon Boe Jović, Nebojša Prudom Popović, Isak Van Pjuimbruk, Tadej, Pavle i Jovan Todorović Goašo, Teodora Škrbić, Vuk Gračner, Stevan i Kosta Nikolić, Divna i Milan Veličković, Mila Ognjenović 

Istraj u učenju svake srpske reči.

Srećno ti bilo sve znanje – koje te čini!

                                                                                                                  Blaženka Trivunčić

„Kad sam osmislila pohvalnicu prošle školske godine, pokazala sam je deci i tražila da zajedno protumačimo tekst. Pogađali su znamenite ličnosti, spomenike srpske kulture i čitali slova azbuke. Zatim je zaključeno da je to ono znanje koje ih  razlikuje u odnosu na druge, ono koje čini njihovu ličnost i gradi identitet, te da je zato ova uspomena nevidljivo ogledalo, u kome će se, i kad odrastu, ogledati – i poznati sa radošću i ponosom – sebe”, dodala je Blaženka Trivunčić.