Početna Zanimljivosti Viner cajtung od danas samo u onlajn izdanju – najstariji list na...

Viner cajtung od danas samo u onlajn izdanju – najstariji list na svetu odštampao svoje poslednje dnevno izdanje

Nakon skoro 320 godina od osnivanja najstariji list na svetu Viner cajtung iz Beča prestao je da izlazi u štampanom dnevnom izdanju. Od sutra list će izlaziti onlajn. Promena zakona o medijima u Austriji iz aprila meseca učinila da više da ovaj list više ne bude profitabilan kao štampani proizvod. To do tadašnjoj zakonskoj obavezi, austrijska vlada je ukinula zakonsku obavezu da kompanije plaćaju za objavljivanje javnih saopštenja u štampanom izdanju svojih novina, čime je Viner cajtung ukinut kao službeni list. Ova promena dovela je ne samo do prestanka štampanja dnevnog lista već i do ukidanja mnogih radnih mesta. List je u vlasništvu austrijske vlade, ali su nezavisne novine. Počele su da izlaze avgusta 1703. i ispratile su 10 careva i 12 predsednika. Postoji nada da će Viner cajtung imati bar svoje mesečno štampano izdanje.

Godine 1768. list je izvestio sa koncerta na kojem je nastupio „posebno talentovan” 12-godišnjak. Zvao se Volfgang Amadeus Mocart. Kada je Austrija poražena u Prvom svetskom ratu, list je objavio posebno izdanje sa pismom o abdikaciji poslednjeg habzburškog cara, kajzera Karla. U svom poslednjem dnevnom štampanom izdanju u petak, Viner cajtung je objavio uvodnik u kome za sve okrivljuje novi vladin zakon i dodaje: „Ovo su olujna vremena za kvalitetno novinarstvo… Na sve više platformi, ozbiljan sadržaj se bori za pažnju sa lažnim vesti, video snimcima o mačkama i teorijama zavere”.

Tokom tri veka štampanja, te novine su imale samo jednu prinudnu pauzu. Nakon što je Austrija priključena Hitlerovoj Nemačkoj, list su zatvorili nacisti 1939. godine. Tokom 1945. godine, dok je Austrija još bila pod okupacijom saveznika, ponovo je počeo da se štampa. Smatra se da je sada najstariji preživeli list na svetu nemačka publikacija „Hildeshajmer algemajne caitung”, koji je prvi put izašao 1705. godine.