Početna Kultura Izložba o Mini Karadžić Svetlane Matić iz Beča u Sremskim Karlovcima i...

Izložba o Mini Karadžić Svetlane Matić iz Beča u Sremskim Karlovcima i Beogradu

Svetlana Matić iz Beča, autorka više knjiga, velika društvena aktivistkinja, članica više udruženja i osnivač ASKU Vilhelmina Mina Karadžić, Srbima u Beču poklonila je izložbu posvećenu Mini Karadžić, ćerki Vuka Karadžića. Tako je deo srpskog rasejanja mogao da uživa o ovom kulturnom događaju, koji će u julu mesecu biti prikazan i Srbima u Srbiji. Naime sutra, 1. jula izložba će biti otvorena u Sremskim Karlovcima, a 17. jula u Beogradu.

U Kući Branka Radičevića, u subotu 1. jula, u 20 časova, u Sremskim Karlovcima, izložbu će svečano otvoriti dr Radoslav Eraković. U nedelju, 2. jula 2023. godine u 20 časova, na istom mestu, održaće se književno veče prof. Svetlane Matić iz Beča. O književnom opusu autorke, govoriće dr Jelena Ratkov. Ova dva kulturna dešavanja su deo manifestacije Susret ljubitelja kuglofa „Kuglof za početnike”, autorke prof. Plamenka Rozine Vuletić, u organizaciji Edukacionog centra „Karom”.

Nakon Sremskih Karlovaca izložba će biti prikazana u Galeriji Biblioteke grada Beograda, 17. jula u 19 časova (Knez Mihailova 56). Izložbu će otvoriti Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda i autorka prof. Svetlana Matić.

Izložba je nastala po knjizi prof. Matić „Pevam danju, pevam noću- pisma Mini Karadžić” posvećenoj Vukovoj ćerki. Izložbu je dizajnirao Dušan Borisavljević i razgovor sa njim možete pročitati ovde. Takođe više o izložbi se može pročitati ovde.  Autorka Svetlana Matić se u više navrata zahvalila Borisavljeviću na kreativnošću, kojom je izložbu „učinio dostupnom ljubiteljima kulture”. Ona je izrazila nadu da će izložba uskoro biti dostupna i na nemačkom jeziku.