Početna Događanja Bambijevo veče srpske tradicije i kulture – prikupljena sredstva za obnovu Hrama...

Bambijevo veče srpske tradicije i kulture – prikupljena sredstva za obnovu Hrama rođenja Presvete Bogorodice u Beču

Pred mnogobrojnom publikom, u Hramu rođenja Presvete Bogorodice u Beču, održano je „Bambijevo veče srpske tradicije i kulture”. Prisutni su mogli da uživaju u bogatom programu u okviru koga se slušala duhovna muzika, zatim su se uz narodni orkestar izvodile tradicionalne pesme, a četiri najmlađa folklorna ansambla Kulturno-sportskog društva Bambi iz Beča se svojim koreografijama i igračkim umećem predstavilo publici. Osim toga, bili su pripemljeni tradicionalni srpski specijaliteti za sve goste, kao i revija i prezentacija narodnih nošnji. Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici crkve.


Foto: KSD Bambi

„I ove godine „Bambijevo veče” održano je u crkvi. Saradnja našeg društva i Srpske pravoslavne crkve u Austriji je na visokom nivou i, uz blagoslav vladike Andreja i sveštenstva Hrama rođenja Presvete Bogorodice, ovde održavamo našu manifestaciju. Izuzetno nam je bitna saradnja sa našom crkvom koja je neraskidivo povezana sa čuvanjem tradicije, entiteta i folklorom. „Bambijevo veče srpske kulture i tradicije” organizujemo sa željom da u okviru zajedničkog druženja predstavimo rad našeg društva, ali i da prikupimo sredstva za obnovu ovog Hrama u 16. Bečkoj opštini, koja je i naša matična opština”, rekao je Aleksandar Stanković, predsednik KSD Bambi.

Ova manifestacija se održava od 2019. godine u glavnom gradu Austrije, a u organizaciji Kulturno-sportskog društva Bambi iz Beča, društva koje je osnovano 1973. godine sa ciljem razvoja i očuvanja kulturne i folklorne baštine Srba u Austriji i ove godine obeležava 50 godina postojanja. Okuplja više od 600 članova grupisanih u nekoliko sekcija kao što su: folklorna, fudbalska, ribolovačka i muzička. Najmasovnija je folklorna sekcija, podeljena u šest uzrasnih kategorija, od najmlađeg do veteranskog sastava. Ovo drušvo je dobitnik i brojnih priznanja i pobednik na mnogobrojnim festivalima širom Evrope, kao i rado viđen gost na priredbama drugih kulturno-umetničkih društava kako u Austriji tako i u inostranstvu. Više informacija: www.ksvbambi.at.