Početna Najave Manifestacija „Dani Nikole Tesle 2023” u Srbiji se održava od 8. do...

Manifestacija „Dani Nikole Tesle 2023” u Srbiji se održava od 8. do 11. jula

U organizaciji Tesline naučne fondacije iz Amerike i Srbije (TNF) od 8. do 11. jula 2023. biće organizovana manifestacija „Dani Nikole Tesle 2023” na više lokacija u Srbiji: Beogradu (Kolarčev narodni univerzitet), Sremskoj Mitrovici (Srednja tehnička škola Nikola Tesla i manastiri Šišatovac i Petkovica) i Šapcu (Naučni park).

Program „Susret Teslinog naroda u Beogradu” sufinansirala je Uprava za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

„Teslina naučna fondacija ovakve manifestacije organizuje od 2010. godine u SAD, a od 2013. i u Srbiji. Na našu veliku radost, ove godine postavljamo dve nove Tesline biste – jednu u školi u Sremskoj Mitrovici, a drugu u Naučnom parku u Šapcu. Bistu u Sremskoj Mitrovici poklanja Radovan Ždrale, koja je njegovih ruku delo i koja je urađena od poludragog kamena sa Fruške Gore i biće trajno izložena na postamentu u holu Srednje tehničke škole. Bistu u Šapcu poklanja TNF, i rad je akademskog vajara Bojana Mikulića. Veliki broj istaknutih ličnosti će uzeti učešće na Teslinim danima, između ostalih Prezviter dr Oliver Subotić; Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice; Vladimir Jelenković, nekadašnji direktor Muzeja Nikole Tesle i mnogi drugi. U manastiru Šišatovac služiće se pomen Teslinom sestriću Petroniju Trbojeviću koji je za života bio vezan za ovaj manastir na Fruškoj Gori i tu je i sahranjen; u manastiru Petkovica služiće se pomen Georgini-Đuki, majci našeg naučnika, od koje je nasledio pronalazački dar. Biće upriličeno i predavanje Značaj majke u Teslinom životu– rekao je Nikola Lončar, osnivač TNF iz Filadelfije.


Foto: TNF

Iz TNF najavljuju brojne značajne teme o Teslinom narodu i predavanja o Srbima u Americi i u Australiji. Prof. Marina Milić Radović održaće predavanje pod naslovom ‘Tesla, Laza i Šekspir’, а Aleksandra Ninković Tašić ‘Pupin i Tesla na istom putu’.

Predrag Karasović, član Upravnog odbora TNF Srbija, je istakao da je „edukacija mladih veoma važna pa zato intenzivno radimo na otvaranju Tesla klubova u školama, kako u Srbiji tako i širom planete. Tesla klub je otvoren i u dalekoj Ugandi. U toku su pripreme za otvaranje kluba u Mađarskoj. Ove godine u okviru Tesla manifestacije nalazimo se i u Srednjoj tehničkoj školi  ‘Nikola Tesla’ u Sremskoj Mitrovici, a predavanje ‘Tesla kroz znanje i igru’ na Kolarcu održaće Aleksandar Ignjatović, iz kompanije Pertini, koordinator inovativnih projekata iz TNF Amerika”.

Dobitnik nagrade za životno delo je Radovan Ždrale (94), dramski pisac, esejista i vajar, koji je uradio veliki broj Teslinih bista koje je poklanjao školama i drugim obrazovnim ustanovama. Uz sve to napisao je i tri knjige o Tesli. Iako ima preko 90 godina, još uvek radi sa kamenom i piše. Nagradu će dobiti i Udruženje Milutin Milanković iz Beograda koje od januara 2007. radi na promovisanju lika i dela ovog velikana srpske i svetske nauke.

U umetničkom delu manifestacije učestvuje Radmila Satarić koja će govoriti o Pupinu i Tesli u viziji slikara Paje Jovanovića i princeze Vilme Ljvov-Parlagi. Damir Šabić iz BiH će govoriti na temu ‘Tesla i umetnost’, a Mark Alezi iz Amerike o ‘Teslinom tornju u Njujorku’. Živorad Ajdačić će govoriti na temu ‘Zanimljivosti iz života Nikole Tesle.’

Ulaz je slobodan, a svi zainteresovani za praćenje programa u Beogradu treba da se prijave na teslinnarod@gmail.com  Broj mesta na Kolarcu je ograničen.

Tesla i Milanković

U javnosti je nedovoljno poznat odnos Tesle i Milankovića o čemu će na Tesla manifestaciji na Kolarcu govoriti Mr Slavko Maksimović, predsednik Udruženja Milutin Milanković. U Teslinoj biblioteci koja je iz Njujorka stigla u Beograd, a sada se nalazi u Tesla Muzeju, postoje dve Milankovićeve knjige: ‘Kroz vasionu i vekove’ i to sa posvetom „Nikoli Tesli, u znak poštovanja Milanković” i ‘Matematička nauka o klimi i astronomska teorija klimatskih kolebanja’.

Milanković je 15. januara 1937. napisao predlog za izbor Tesle za člana Srpske kraljevske akademije. Govorio je na proslavi povodom 90-godišnjice i 100-godišnjice Teslinog rođenja. Milanković je Tesli uputio i telegram – čestitku za rođendan 1931. a  ona je ušla u posebnu knjigu koju je priredio američki novinar Kenet Svizi iz ‘Njujork san-a’. Tu knjigu je Tesla brižljivo čuvao do kraja života.

„Poštovani gospodine,

Skoro je četrdeset godina kako sam, kao mali eksperimentator, čuo prvi put Vaše ime, koje je onda odjeknulo širom celog Srpstva. Pre trideset godina, s ponosom sam slušao, u predavaonicama bečke tehnike, isto to ime, spominjano od mojih tadašnjih profesora s najvećim priznanjem. A od dvadest godina ovamo, ja sa svoje katedre izgovaram sa istim onim poštovanjem sa kojim pominjem ime Volte i Faradeja. Nikli, ali daleko izrasli iz naše sredine, Vi ste ponos i nebeski znak da će naš narod, uvenčan bojnom slavom dostojno poneti i zastavu misije koju ste Vi razvili u svetlost dana i visoko uzdigli. Sretan sam da, prilikom Vaše 75-godišnjice, mogu, ovim putem, da pošaljem, uz izraz dubokog poštovanja, svoje najlepše želje.

M. Milanković”

Za portal Rasejanje.info Marina Bulatović, Teslina naučna fondacija