Početna Zanimljivosti U slavu Nikole Tesle: Munje na Kuli Beograd oživele lik Srbina koji...

U slavu Nikole Tesle: Munje na Kuli Beograd oživele lik Srbina koji je doneo svetlost planeti

Svetlosnim performansom sačinjenim od munja koje su kreirale lik Nikole Tesle, večeras je na Kuli Beograd na spektakularan način odata počast najvećem naučniku u istoriji čovečanstva, koji je svojim genijalnim izumima i otkrićima zauvek izmenio svet u kome živimo. „Doprinos Teslinog briljantnog uma razvoju nauke i tehnološkog progresa je nemoguće do kraja sagledati. Ostaće upamćen kao pronalazač polifaznog sistema, obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora i Teslinog transformatora, a dao je i značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, kao i u oblasti rendgenskih zraka. Upravo zahvaljujući njegovom sistemu naizmeničnih struja omogućen je znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu bez kojih, na kraju krajeva, ne bi bilo ni samih projekcija na Kuli Beograd”, istakli su autori filma firme Belgrad Waterfront.

Video: Kula Beograd – Belgrade Waterfront

Nikola Tesla, bio je srpski naučnik i pronalazač i jedan od najblistavijih umova čovečanstva. Rođen je na današnji dan 1856. godine u ličkom selu Smiljanu, kod Gospića. Teslini izumi postavili su temelj naučno-tehničkog razvoja u 20. veku, a bez njegovih naučnih dostignuća savremena civilizacija imala bi potpuno drugačiji izgled. Patentirao je oko 700 pronalazaka, a povodom stogodišnjice njegovog rođenja 1956. godine, jedinica za merenje visokog napona dobila je Teslino ime, kojim je nazvana i jedinica jačine magnetnog polja.

Zahvaljujući zalaganju njegovog sestrića Save Kosanovića, koji je iz Sjedinjenih Američkih Država preneo njegove lične predmete i poklonio državi, u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu čuva se bogata zbirka originalnih dokumenata, fotografija, knjiga i časopisa, eksponata, planova i crteža koji su živo svedočanstvo briljantnih ideja naučnika blistavog uma.