Početna Događanja U Minhenu se održava „Srpsko kulturno veče u Bavarskoj – 2023”

U Minhenu se održava „Srpsko kulturno veče u Bavarskoj – 2023”

Bavarsko-srpski akademski forum (B.S.A.F. e.V.) je organizacija osnovana u nemačkoj pokrajini Bavarska i služi pre svega da poboljša razumevanje između srpske dijaspore i građana Bavarske. „Cilj je da se Bavarcima približi srpska kultura, nauka, obrazovanje i jezik, a sa druge strane pomoći srpskim imigrantima da se što bolje integrišu u zemlju domaćina, a da ipak sačuvaju svoj identitet”, istakli su predstavnici foruma.

Oni teže da iniciraju dijalog između dva naroda za razmenu društvenih tema u vezi umetnosti, kulture, obrazovanja, jezika, sporta, turizma, trgovine i mnogih drugih stvari koje bi bile most saradnje i uzajamnog poštovanja. Akademski forum je namenjen svim ljudima, grupama i organizacijama iz različitih interesnih sfera, a koji su zainteresovani da promovišu saradnju.

„Cilj je izgraditi platformu sa filozofijom učenja jedni od drugih. Između ostalog, to bismo želeli postići organizacijom raznih događaja, kao na primer partnersko-gradskim inicijativama, raznim projektima, kao i edukativnim aktivnostima poput naše „Vesele školice” – škole za decu uzrasta od četiri do osam godina, u kojoj deca na srpskom jeziku kroz igru, a u kombinaciji sa kulturnim aspektima, uče bajke, basne i priče naših istaknutih pisaca”, poručili su i dodali da „izgradnjom mosta između srpske i nemačke kulture, želimo da povećamo međusobnu solidarnost, toleranciju i razumevanje, kao i da ojačamo saradnju između različitih institucija i organizacija”. Kao neprofitno i politički nezavisno udruženje, težimo da učestvuje u važnim kulturnim i društvenim procesima.

Shodno svojim ciljevima u subotu 22. jula, po treći put će organizovati manifestaciju pod nazivom „Srpsko kulturno veče u Bavarskoj – 2023” u saradnji sa članovima KUD Soko iz Minhena. Srpsko kulturno veče će se održati u dvorištu Generalnog konzulata Republike Srbije u Minhenu. U programu će pored pevačke grupa KUD Soko prisutni imati mogućnost da uživaju „u sjajnim notama beogradskog dua Moderata, kao i uz akustičnu gitaru i sjajan glas Miloša Radovanovića. Takođe, ovo će biti sjajna prilika da se upoznate i sa književnim radom naše drage članice Antilete Živković”, poručili su iz Bavarsko – sprskog akademskog foruma.

Sa obeležavanja slave foruma Vidovdana
Foto: B.S.A.F. e.V.

Prisutni će imati priliku da degustiraju izvrsna vina najboljih srpskih vinarija i rakije sa juga Srbije, da isprobaju domaće srpske sireve i delikatese kao i da se zaslade domaćim kolačima. Instrukcije o nabavci karata se mogu dobiti putem mejl adrese: tickets@bsaforum.de

Inače članovi Bavarsko-sprskog akademskog foruma obeležili su protekle nedelje slavu udruženja Vidovdan.