Početna Događanja Jedanaesta Vidovdanska akademija srpskih škola Novog Južnog Velsa

Jedanaesta Vidovdanska akademija srpskih škola Novog Južnog Velsa

U auditorijumu Sir John Clancy, Univerziteta Novog Južnog Velsa, održana je jedanaesta po redu, svečana Vidovdanska akademija srpskih škola u ovoj saveznoj državi. Nakon svečane akademije, otpravnica poslova Ivana Isidorović istakla je u govoru da ovaj dan ima veliku simboliku i važnost za srpski narod. Naglasila je da Republika Srbija snažno podržava sve aktivnosti koje doprinose očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kulture i nacionalnog identiteta.

Posebno se osvrnula na nedavni početak rada prvih dopunskih škola srpskog jezika u Australiji, u kojima se nastava održava po programu Ministarstva prosvete Republike Srbije, te još jednom pozvala sve zainteresovane učenike i roditelje na saradnju u ovoj oblasti.

Ovoj tradicionalnoj manifestaciji prisustvovao je veliki broj roditelja i dece, ne samo iz Novog Južnog Velsa, episkop australijsko-novozelandski Siluan, sveštenstvo i brojni pripadnici srpske zajednice, kao i gosti iz raznih australijskih institucija. Specijalni gosti, učesnici programa, bili su i đaci iz škole Sveti Sava u Brizbejnu, ulica Ros-prve škola u Australiji u kojoj se nastava održava po programu i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije. Pomenuta manfestacija predstavlja još jedan vid promocije srpske kulture i tradicije, multikulturalizma, kao i svojevrsno „predstavljanje” srpske zajednice u Australiji.

Izvor: Ambasada Srbije u Australiji