Početna Događanja Manifestaciju „Kuglof za početnike” u S. Karlovcima upotpunila izložba posvećena Mini Karadžić

Manifestaciju „Kuglof za početnike” u S. Karlovcima upotpunila izložba posvećena Mini Karadžić

U okviru manifestacije „Susreti ljubitelja kuglofa – Kuglof za početnike”, koju je organizovao Edukativni centar Karom, u Sremskim Karlovcima, početkom jula meseca je otvorena izložba posvećena Mini Karadžić, autorke prof. Svetlane Matić iz Beča. Ovaj interesantan kulturni događaj, protekao je i u znaku obeležavanja 170 godina od rođenja i 140 godina od prenosa kostiju Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo.

Izložbu, koja je postavljena u Kući Branka Radičevića, svečano je otvorio prof. dr Radoslav Eraković, govoreći o liku i delu Vuka i Mine Karadžić. O postavci i karakteristikama izložbe, govorila je Ljiljana Trifunović, muzejska savetnica u Muzeju Vojvodine. Kroz program, prisutne je briljantno vodila profesorka Karlovačke gimnazije dr Jelena Ratkov Kvočka. Posetioci izložbe su uživali u performansu Teatra Kozačinski i u poetsko-muzičkom programu bivših i sadašnjih polaznika Karlovačke gimnazije, koji su pevali i recitovali pesme o Mini i Branku, a i one koje je u svojim knjigama, zabeležila književnica Svetlana Matić.

Zanimljivo je da je ovoj književnoj večeri prisustvovala i generalna konzulka Crne Gore u Sremskim Karlovcima Nevenka Ćirović, položivši venac od cveća, na kamen, koji je donet na Stražilovo sa Lovćena i ugrađen u spomenik Branka Radičevića.

Konzulka Ćirović se zahvalila prof. Svetlani Matić što je oživela lik i delo Mine Karadžić i podsetila na značajne istorijske i kulturne veze između Srbije, Austrije i Crne Gore.


Foto: arhiva S. Matić

Žiri koji je odlučivao o najbolje napravljenom i najukusnijem kuglofu, u kome su bile: Nadežda Radović, predsednica, Nevenka Ćirović, konzulka, Mr Smiljana Vukićević, književnica iz Bara, prof. Svetlana Matić i Nataša Štraser Velikić, imao je vrlo složen zadatak, da od 14 ponuđenih kolača, degustira svaki pojedinačno, izabere i proglasi tri najbolja. Tako je prvu nagradu, na osnovu sabranih poena, osvojila vice konzul Crne Gore u Sremskim Karlovcima Nikoleta Lakić, koja se odrekla nagradnog putovanja u Herceg Novi, u korist drugoplasirane Helene Biber, dok je treće mesto zauzela Aleksandra Avramović. Festival posvećen kuglofu, pokrenule su prof. Plamenka Vuletić i Nadežda Radović, novinarka i književnica. Prof. Plamenka Vuletić, je između ostalog, naglasila da „niko ne može da kaže da kuglof pripada ovom ili onom kraju ili narodu. Ako se samo uzme u obzir šta ko od naroda u svojoj kuhinji forsira, kao na primer, mi u Vojvodini orahe, Slovenci lešnike, a u Dalmaciji bademe, može se zaključiti čiji kuglof imate pred sobom. U Alzasu i južnoj Nemačkoj, postoji ritualni kuglof koji se uvek mesi po završetku žetve, ali i povodom rođenja, krštenja, venčanja, početka nove godine. Takav pravim i ja na početku godine. Poenta ja da mora imati nešto od koštunjavih plodova u sebi, da svaka nevolja bude odbijena kao od orahove ljuske, mora da sadrži voće, a ja stavljam smokve jer su one biblijsko voće, da svaki započet posao urodi slatkim plodovima. Mora da ima i meda, da sve ide glatko i da bude slatko i mora biti vina. Ja stavljam bermet da uvek postoji razlog da se kaže živeli!“

Na otvaranju izložbe, prof. Svetlana Matić je uručila nagradu Mina Karadžić dr Marku Lopušini za doprinos u očuvanju srpskog jezika, kulture i nacionalnog identiteta u rasejanju, koje je ustanovilo ASKD Vilhelmina Mina Karadžić iz Beča. Zahvalnice za podršku u radu Društva koje vodi, prof. Svetlana Matić je uručila Plamenki Vuletić, Jasmini Čiaček, direktorki EC Karom, Biljani Đorevskoj, vlasnici Kuće u kojoj je Branko Radičević živeo, Turističkoj organizaciji u Sremskim Karlovcima i Srpskoj pravoslavnoj bogosloviji. Zahvalnost je upućena Karlovačkoj gimnaziji i njenim profesorima, Opštini Sremski Karlovci, gradonačelniku Saši Aleksandru Stojkečiću i svima onima, koji su pomogli da se ova kulturna manifestacija organizuje i koji su donirali knjige biblioteci Mina Karadžić u Beču. Otvaranju je prisustvovao i gospodin Željko Dvožak, zamenik pokrajinskog sekretara zaduženog za turizam i privredu.

Edukacioni centar Karom i ASKD Vilhelmina Mina Karadžić nastavljaju kulturnu saradnju, a ponovni susret je zakazan u Beču, u septembru ove godine.

Izložba o Mini Karadžić će svečano biti otvorena 17. jula 2023. godine u Biblioteci grada Beograda, u galeriji Atrium, u 19 sati. O izložbi će, osim autorke, govoriti Jasmina Ninkov, direktorka BGB i Dušan Borisavljević, dizajner. U muzičkom delu programa, nastupiće Bilja Krstić i radionica Bistrik. Nakon Beograda, izložba putuje u Kladovo, gde će je 31. jula 2023. godine, u 19 sati, svečano otvoriti Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke Centar za kulturu.