Početna Informacije Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) najuspešniji folklorni savez u Evropi

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) najuspešniji folklorni savez u Evropi

„Dosadašnja folklorna sezona je najuspešnija od osnivanja Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF)”, istaknuto je u ovom Savezu. „Mnogobrojni članovi, odnosno društava, ostvarili su zavidne plasmane na svim takmičenjima koja su održana. Tome posebno doprinosi činjenica, da su klubovi članice ostvarili najbolje rezultate i prikazali visoki kvalitet u očuvanju srpskog jezika, tradicije i kulture na svim smotrama koje su održane u Austriji i Srbiji – Evropska smotra dečijeg folklora, Austrijska smotra srpskog folklora i Evropska smotra srpskog folklora dijaspore. Osim toga, osvojene su mnogobrojne zlatne, srebrne i bronzane plakete u različitim kategorijama, što zajedno Austrijski savez srpskog folklora čini najuspešnijom organizacijom u Evropi”, dodato je u saopštenju ASSF-a.

„Ponosni smo na sve našu decu i omladinu i njihove uspehe. Svi ti uspesi su dokaz da u Savezu postoji jedna harmonična atmosfera i dobra komunikacija, da se trudimo da budemo što bolji i da što bolje predstavimo našu organizaciju. Iako je vreme odmora, mi vredno radimo i već se pripremamo za Austrijsku smotru dečijeg folklora koja će se održati 18. novembra. Imali smo vrlo uspešnu Austrijsku smotru srpskog folklora za izvođačke ansamble, pripremamo i radimo na tome da i sa ovom drugom manifestacijom postanemo prepoznatljivi kako u srpskoj, tako i u austrijskoj javnosti, i da bogatstvo srpske tradicije i kulture predstavimo na najbolji mogući način”,  naglasio je Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora.

Predsednik Austrijkog saveza srpskog folklora
Foto: ASSF

„S obzirom da je naša misija očuvanje i negovanje srpske tradicije, kulture i jezika, iskoristićemo savremene trendove upravo za dalje negovanje tih vrednosti koje se vekovima čuvaju u našem narodu i time napraviti novi veliki korak napred u radu Saveza. Ono što je posebno važno, nastavićemo da se zalažemo, i u saradnji sa institucijama Republike Srbije i Austrije, obrazujemo novu generaciju umetničkih rukovodilaca i na taj način obezbedimo opstanak i razvoj naših kulturno-umetničkih društava, a sa druge strane da se izborimo za status postojećih umetničkih rukovodilaca”, dodao je Stanković.

O ASSF

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) osnovan je 2020. godine i okuplja 26 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija Saveza je da razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno- umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara.