Početna Kultura Kanadske Foto iluzije…iz ugla Lazara Petrovića – drugi deo

Kanadske Foto iluzije…iz ugla Lazara Petrovića – drugi deo

Prenosimo novu seriju slika istančanog fotografskog oka našeg Lazara Petrovića iz Toronta…

Slika 1:Soba sa pogledom (naslovna fotografija)

Pretpostavljam da svaki stanovnik Toronta ima svoj omiljeni pogled na CN Tower, baš kao i ja. Soba u dvorcu Casa Loma (u prevodu ‘kuća na brdu’) sa čijeg je prozora nastala ova fotografija moj je favorit. Ova dva zdanja iz različitih vremenskih epoha, neprestano se gledaju oči u oči. Tu možete da osetite magični dodir prošlosti i sadašnjosti.

Slika 2: Grofovski poklon

Rols-rojs na kojem piše ‘Princeza’ može da vas dovede u zabludu da je parkiran ispred Bakingemske palate ili na imanju porodice Spenser, ali radi se o automobilu parkiranom ispred Casa Lome. Maćeha princeze Dijane je svom odanom batleru ostavila testamentom kola – upravo ovaj Rols-rojs koji je batler dobio čim je ona preminula. Dijanin otac, razveo se sa njenom majkom, a sedam godina kasnije oženio se groficom Rejn. Ona je volela da se udaje, ali i da ‘grofovski poklanja’…

Grofovski poklon
Foto: L. Petrović

Slika 3: Indija, Bangladeš ili Kanada?

Ovaj Bengalski tigar više ne tumara tropskim azijskim šumama koje su njegovo prirodno stanište, već ‘krasi’  jednu od mnogobrojnih soba dvorca. Završio je neslavno, kao i mnogi drugi tigrovi koji se vekovima love radi trofeja. Ovaj tepih-prostirka od prave tigrove kože sinonim je luksuza, ali zbog zaštite divljih životinja koja je intenzivno dobila na snazi nakon izdgradnje Casa Lome, danas sličan tepih možete naći samo na crnom tržištu i to po ceni od 20 hiljada dolara.

Indija, Bangladeš ili Kanada
Foto: L. Petrović

Slika 4. Uživanje od (samo) desetak godina…

Uprkos tome što na prvi pogled izgleda kao jedna od soba najposećenijeg dvorca Šenbrun u Beču, radi se o raskošnoj sobi u Casa Lomi.

Za samo 3 godine dvorac je izgradio arhitekta E. J. Lenoks uz pomoć 300 radnika, i to za imućnog britanskog finansijera Henrija Pelata.

Sa svojom suprugom, Henri je uživao u dvorcu i ovoj sobi manje od deset godina. Finansijski krah ga je naterao da napusti svoj dom. Priča podseća na mnoge iz 21. veka jer problemi sa novcem izgleda nikada ‘ne izlaze iz mode’.

Uživanje od (samo) desetak godina
Foto: L. Petrović

O autoru:

Lazar Petrović, diplomirao fotografiju na Seneka koledžu u Torontu, a njegove fotografije su objavljivali Nacionalna geografija, Ilustrovana politika, Biznis magazin, SAN magazin i Bazar, kao i portali RTS Dijaspora, Sputnik Srbija, Rasejanje i Media Sfera. Član je Nezavisnog udruženja novinara Srbije od 2023.

Lazar Petrović
Foto: arhiva L. Petrović

Izvor: SAN magazin, Kanada

Fotografije i tekst: Lazar Petrović