Početna Događanja Vidovdanska akademija u Minhenu okupila učenike iz cele nemačke pokrajine Bavarska

Vidovdanska akademija u Minhenu okupila učenike iz cele nemačke pokrajine Bavarska

 „Kosovo, sveta srpska zemlja, istorijski i duhovni stožer postaje iznova sudbonosno iskušenje srpskog naroda“

Malo je naroda koji imaju ovakav dan, istorijski, duhovni, zavetni, kulturni, saborni. 28. jun je dan kada se dogodilo nešto mnogo važnije od same bitke. Vidovdan je postao večiti i nepromenljivi put jednog naroda. On je sočivo koje sabira u sebi sve što je svetlo, sveto i čestito bilo u našem narodu pre Kosova, i koje iz sebe širi i rasipa svetlonosne, svetonosne i čestite zrake na sav naš narod i na svu našu istoriju posle Kosovskog boja.


Foto: Srpska škola u Bavarskoj

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Minhenu, održana je nedavno svečana akademija povodom Vidovdana, praznika, koji za pravoslavni srpski narod ima veliku simboliku i na koji su se, osim Kosovske bitke, odigrali i drugi značajni događaji, obeležavan je u različitim vremenima, sistemima i epohama. U dvorištu konzulata okupilo se više od tristotine duša. Aktiv nastavnica dopunske nastave na srpskom jeziku u Bavarskoj, u organizaciji Ministarstva Republike Srbije, sačinio je bogat program gde su deca recitovala vidovdanske pesmice, pevala pesmice o Kosovu, a i roditelji su takođe bili vrlo aktivni na akademiji. Roditelji su se nesebično angažovali te su pomogli oko postavke ozvučenja, trpeze, stolova. Udruženje Srbi za Srbe organizovali su zabavne aktivnosti za decu. Deca su mogla da nauče kako se pišu slova ćiriličnog pisma, kaligrafskim stilom.

Nastavnice Tatjana Hot, Gordana Budiša, Aleksandra Cvetković, Ivana Đurić, Branka Stanojević, Gordana Kostić i Dajana Luković sastavile su bogat program u kome su učestvovala deca dopunskih škola na srpskom jeziku iz Bavarske. Učestvovala su deca srpske dopunske škole iz Minhena, Nirnberga, Erlangena, Rozenhajma, Ingolštata, Pasaua, Augzburga i Regenzburga.

„Kosovski poraz pesma je pretvorila u moralnu pobedu. Ponavlja li se to sudbina, po ko zna koji put nudeći nam carstvo nebesko, umesto carstvo zemaljsko”. Pozdravnu reč uputio je gostima generalni konzul iz Minhena, Božidar Vučurović. Naglasio je da su deca naše blago i da malo naroda ima ovakav dan. Istorijski, duhovni, zavetni, kulturni i saborni. Nakon pozdrava generalnog konzula lepe reči deci, roditeljima i svim prisutnima uputio je i vršilac dužnosti ministra prosvete Republike Srbije Đorđe Milićević. Jovana Škorić Brajović, majka učenica iz Minhena, pročitala je nakon toga pesmicu. Usledila je pesma „Ostajte ovde” i posle ove numere mališani su u jedan glas zapevali pesmu „Ovo je Srbija”. U programu su deca zajedno otpevala  pesmice: „Oj Kosovo, Kosovo” i „Najlepša je zemlja moja”. Nastavnice su se posebno zahvalile zahvalnicama koje su uručile konzulima, udruženjima, klubovima, sveštenicima i svim ljudima  koji su nesebično podržali naše dopunske škole na srpskom jeziku i pospešile obrazovni-vaspitni rad u inostranstvu. Nakon priredbe svi gosti su pozvani da se počaste bogatom trpezom i osveže pićem. Druženje između roditelja i dece je nastavljeno u dvorištu Generalnog konzulata u Minhenu.

Do sledećeg Vidovdana neka nam bude svima na pameti: „Vidovdan je zenit nad našim glavama ali i temelj pod našim nogama!”, poručile su nastavnice u nemačkoj pokrajini Bavarskoj, koje su i ove godine organizovale Vidovdansku akademiju, složno i sa puno ljubavi i još više đaka.