Početna Događanja Održana 24. letnja akademija u manastiru Kremsminster

Održana 24. letnja akademija u manastiru Kremsminster

U rimokatoličkom samostanu Kremsminster, u Austriji, protekle nedelje je održana ovogodišnja naučna letnja akademija pod nazivom So zemlje – crkve u sekularnom društvu. Po blagoslovu episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, člana organizacionog odbora Akademije, i ove godine je na Akademiji prisustvovalo više predstavnika Eparhije austrijsko-švajcarske.

Letnja naučna akademija u Kremsminsteru svake godine okuplja stručan kadar koji se bavi najpre teološkim ali isto tako i drugim naučnim oblastima koje se tiču današnjeg modernog društva i izazovima istog. Sam koncept akademije obogaćen je celodnevnim predavanjima, a u pauzama se uvek pruža prilika za razmenu mišljenja među učesnicima. Ovogodišnja tema akademije u potpunosti je inspirisala učesnike koji su u prepunoj sali predstavili svoja istraživanja i mišljenja na datu tematiku.

Vladika Andrej
Foto: FB vladika Andrej

Posebno obogaćenje ovogodišnje Akademije predstavilo je učešće uglednog profesora Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, dr Radeta Kisića, profesora na katedri za Dogmatsko bogoslovlje i stručnjaka za međucrkvena pitanja, koji je svoj doktorski rad odbranio pre petanest godina u Nemačkoj. Dr Rade Kisić je prihvatio poziv organizatora da održi predavanje, ispunivši dostojanstveno svoj uzvišeni zadatak. U pratnji profesora Kisića i vladike Andreja bili su i mladi članovi Bečke crkvene opštine, studenti bečkog univerziteta Kosta Radovanović i Davor Jeremić, Danijel Cvjetković, doktorand teoloških nauka u Beču i stud. prava Teodora Mirković. Akademiji je prisustvovao arhijerejski Namesnik za srednju Austriju  protojerej Slaviša Božić i Prota Nikola Pantić, paroh gmundenski.

U svečanoj sali čuvenog samostana Kremsminster, Akademija je otvorena svečanim obraćanjima igumana samostana monsinjora Ambroza Ebharda, premijera Gornje Austrije Tomasa Štelcera, moderatora Akademije Helmuta Obermajera i vladike Andreja koji je nastupao kao predstavnik Ekumenskog saveta austrijskih crkava.

Pred velikim brojem učesnika (čiji je broj dosegao i preko 250), niz predavanja započelo je izlaganjem dr Tomasa Petersena iz Hamburga, koji je govorio na temu uloge hrišćanske kulture u dobu sekularizacije modernog društva. Potom je govorio profesor pravnog fakulteta u Lincu dr Peter Kalb na temu odnosa verskih zajednica i sekularne države, sa posebnim osvrtom na razvoj tih odnosa u aktuelnom religijskom pravu u Republici Austriji. Posle brojnih pitanja iz publike i interesantne diskusije, premijer Tomas Štelcer i gradonačelnik opštine Kremsminster Gerhard Obernberger  priredili su svečani prijem u dvorištu samostanskog kompleksa.

Predavanje dr Radeta Kisića
Foto: FB vladika Andrej

Sledećih dana svoja predavanja održali su profesori Elizabet Birnbaum iz Beča, dr Rade Kisić, Izabela Brukner iz Rima i Gerti Rohrmozer iz Beča. Sa svoje strane, dr Rade Kisić je govorio iz srpske perspektive na temu: aktuelna situacija fenomena sekularizacije pred matičnim crkvama i onima u dijaspori (Zwischen Nationalkirche und Diaspora – Erfahrungen aus der Serbischen Orthodoxen Kirche).

Poslednji dan akademije posvećen je tradicionalnom okruglom stolu u kome su ove godine učestvovali novi nadbiskup beogradski dr Ladislav Nemet, te bivši Komesar Evropske unije Franc Fišler, predstavnik Protestanske crkve iz Donje Austrije dr Peter Kremer i vladika Andrej. Posle vrlo konstruktivnih izlaganja učesnika okruglog stola, usledila su pitanja iz publike, najviše u vezi sa tradicionalnom ulogom verskih zajednica u moderno doba, s obzirom na fenomen sve većeg rascrkvljavanja društva u svetu sekularizacije u globalizacije.

Pošto je na kraju Akademije održana tradicionalna zajednička blagodarna molitva u hramu samostana, na kojoj je besedio biskup Linca dr Manfred Šojer, iguman samostana Ambroz Gerhard je pozvao predavače i organizacioni odbor na zajednički ručak u igumanskoj trpezariji.

Za učesnike Akademije iz Srpske pravoslavne crkve, organizovano je specijalno razgledanje samostana Kremsminstera, sa posebnim fokusom na očuvani sveti putir od bavarskog Vojvode Tasila (777) i na velelepnu bogatu biblioteku koja poseduje značajne i retke knjige iz prvih vekova hrišćanske ere.
Izvor: Eparhija austrijsko-švajcarska